Razine kolesterola u djece

Razine kolesterola u djece

Razine kolesterola u djece
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači forsiraju agresivnu kontrolu kolesterola u djece, objavljeno je na HealthDay. I umjesto lijekova, naglašavaju važnost rane promjene stila života i prehrane.

Programi za snižavanje kolesterola od djetinjstva i dalje, bi mogli smanjiti bolesti koronarnih arterija i spasiti živote, prema osvrtu tima s University of California, School of Medicine u San Diegu.

Trenutni pristup u snižavanju kolesterola kao mjere prevencije srčanih bolesti je "premalo, prekasno", prema istraživanjima liječnika. Postoji veliki broj dokaza koji povezuju niske razine kolesterola i nisku učestalost srčanih bolesti, i tako bi "naš dugoročni cilj trebala biti promjena stila života od dojenačke dobi ili ranog djetinjstva."

Autori osvrta su naglasili da je "uzimanje nezasićenih masnih kiselina i prehrane s niskim razinama kolesterola u dojenčadi (od 7 mjeseci) sasvim sigurno, bez nuspojava."

"Naš pregled literature uvjerava da će ranije i agresivnije intervencije vjerovatno prevenirati čak više od 30% koronarnih bolesti.", rekao je istraživač lipida, dr. Daniel Steinberg, profesor emeritus. "Istraživanja pokazuju da su masne pruge u arterijama prekursor ateroskleroze i bolesti srca, a počinju već u djetinjstvu a uznapredovale promjene nisu uobičajene prije 30 godina. Bolje je to srezati u korijenu."

Trenutno s intervencijama se tipično započinje u odraslih kod kojih je dijagnosticiran visok kolesterol ili drugi faktori rizika ili simptomi bolesti koronarnih krvnih žila. No ipak, čak i ako napori za snižavanje kolesterola kod 50-godišnjeg pacijenta budu uspješni, malo je vjerovatno da će se popraviti već postojeće stanje promjena na arterijama.

Ne preporučuju uzimanje lijekova za postizanje niskih vrijednosti kolesterola u populaciji. Umjesto toga preporučavaju programe za promicanje dugoročno zdravog načina prehrane uz tjelovježbu.

Nacionalni program za snižavanje kolesterola bi trebao biti kombiniran s naporima vlade u borbi protiv debljine i šećerne bolesti. Usklađeni nacionalni napori bi mogli dramatično smanjiti stopu oboljevanja i smrtnosti od tri najučestalije kronične bolesti.

Za to su potrebne vremenski generacije i zahtijevaju velike količine novca i ljudstva za re-edukaciju i promjenu ponašanja nacije. Da li je to moguće? Već smo pokazali da stvarno ovisničko ponašanje kao pušenje cigareta se može savladati (eventualno), napisali su autori za kraj.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti