Bolest modernog doba koja sve više zahvaća djecu

Bolest modernog doba koja sve više zahvaća djecu

Bolest modernog doba koja sve više zahvaća djecu
 • Objavljeno: Nedjelja, 02.09.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Je li vaše dijete pretilo?

Pretilost označava višak tjelesne masti. Ne postoji opća suglasnost za određivanje standarda pretilosti kod djece i adolescenata, za razliku od odraslih. Ipak, većina stručnjaka koristi indeks tjelesne mase kao pokazatelj pretilosti. Drugi pak smatraju da je dijete pretilo kada je njegova tjelesna težina najmanje 20% veća u odnosu na težinu njegovih vršnjaka.

Iako je u prošlosti bila rijetka, pretilost je sada jedna od najraširenijih problema. Često se naziva i bolešću modernog doba, a najgore od svega je što sve češće zahvaća djecu i adolescente. Ukupan broj pretilih se sve više povećava.

Pretilost ima značajan učinak na kvalitetu življenja pojedinca, povećava rizik od nastanka brojnih zdravstvenih problema, a može uzrokovati emocionalne i socijalne probleme. Pretila djeca imaju veću vjerojatnost da će biti pretila i u odrasloj dobi, čime dolazi do cjeloživotne opasnosti od nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema, poput bolesti srca i moždanog udara.

 • Ukoliko je vaše dijete pretilo, trebate znati da se daljnje debljanje može spriječiti. Roditelji mogu svojoj djeci pomoći da održe zdravu težinu.
 • U djetinjstvu, dojenje i odgađanje uvođenja čvrste hrane može pomoći u prevenciji pretilosti.
 • U ranom djetinjstvu djeca trebaju jesti zdrave, niskomasne namirnice i svakodnevno sudjelovati u umjerenim fizičkim aktivnostima.
 • Njihovo gledanje televizije treba ograničiti na 7 sati tjedno, a to uključuje i sjedilačke načine zabave kao što su video igre i surfanje Internetom.
 • Stariju djecu treba naučiti da sami izaberu zdrave i hranjive namirnice i da razvijaju naviku fizičkog kretanja.
 • Izbjegavajte grickanje tijekom dana.
 • Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića koji su puni šećera.

Uzroci dječje pretilosti

Udebljat će se svatko tko svakodnevno unosi više kalorija nego ih potroši. Ukoliko se to s vremenom ne promijeni, doći će do pretilosti. Međutim, postoje faktori koji utječu na debljanje djece.

Genetika

Pretilost na neki način kruži u obitelji. Dijete, čiji su roditelji, brat ili sestra pretili, ima veći rizik od nastanka pretilosti. Genetika može povećati rizik od nastanka pretilosti, ali ona sama ne uzrokuje pretilost, već način prehrane i razina tjelesne aktivnosti.

Prehrambene navike

Navike djece i adolescenata su se, za razliku od prije nekoliko desetljeća, značajno promijenile. Umjesto voća, povrća i cjelovitih žitarica češće konzumiraju brzu hranu, sokove i slatkiše. Takva hrana ima visok postotak masti i kalorija, a nizak postotak hranjivih tvari.

Socioekonomski status

Obitelji s malim prihodima, kao i obitelji gdje su roditelji nezaposleni će češće unositi hranu koja nema značajne nutritivne vrijednosti.

Fizička neaktivnost

Popularnost gledanja televizije, računala i video igara je potaknula sjedilački način života kod velikog broja djece i adolescenata. Djeca sate provode pred televizorima, a što je najgore, roditeljima to odgovara jer im zbog užurbanog načina života treba malo mira.

Današnji roditelji imaju puno obaveza, a zbog straha za sigurnost djece, jer je svijet postao mjesto nasilja, mnogi sprječavaju djecu u sudjelovanju u aktivnostima izvan škole, a školski tjelesni program često nije dovoljan.

Iako postoje bolesti (neravnoteža kemijskih tvari u tijelu, razni poremećaji) koje uzrokuju pretilost kod djece, češći su slučajevi gdje su djeca sama za to odgovorna, ali i njihovi roditelji.

Kada trebate potražiti medicinsku pomoć?

 • Ako vi ili vaši bližnji misle da vam je dijete pretilo.
 • Ako se vaše dijete pretjerano brine oko svoje težine.
 • Ako vaše dijete ima poteškoće kod obavljanja fizičkih aktivnosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop