Djeca zlostavljanih žena izložena većem riziku od pretilosti

Djeca zlostavljanih žena izložena većem riziku od pretilosti

Djeca zlostavljanih žena izložena većem riziku od pretilosti
  • Objavljeno: Srijeda, 09.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje ovog problema obuhvatilo je približno 1600 djece rođenih između 1998. i 2000. godine. Majke su intervjuirane kada su djeca rođena i kada su bila stara jednu, tri i pet godina. Mjerenja visine i težine su provođena u dobi od tri i pet godina.

Neki oblik nasilja zabilježen je kod više od 49% žena i 16.5% djece bilo je pretilo.

Djeca čije su majke bile žrtve zlostavljanja imala su veći rizik od pretilosti nego djeca čije majke nisu bile žrtve nasilja. Povezanost pretilosti i zlostavljanih majki veća je kod djevojčica nego kod dječaka, pokazala su istraživanja. Također, ova povezanost se povećava kod djece čije majke žive u nesigurnim područjima.

Moglo bi biti nekoliko razloga za ovu povezanost.

Prvo, ako zlostavljanje utječe na majčino uočavanje socijalnih i emocionalnih potreba djece, posljedica toga mogao bi biti poremećeni proces hranjena.

Drugo, gledanje obiteljskog nasilja moglo bi se povezati s problemima i negativnim raspoloženjima. Način rješavanja tih osjećaja često je unos prevelike količine hrane.

Moguće je i da poremećaj živčanog i endokrinog sustava koji utječe na rad hormona i živčanog sustava, u ranom djetinjstvu, može povećati rizik od poremećaja prehrane i promijeniti način na koji tijelo pohranjuje masti.

U prevenciji dječje pretilosti ključnu ulogu mogla bi odigrati edukacija adolescenta o zdravim vezama i ostale vrste intervencija koje smanjuju nasilje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti