Dobre strane sira

Dobre strane sira

Dobre strane sira
  • Objavljeno: Subota, 01.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nije važno koju vrstu sira jedete, jer u svakom slučaju činite dobro svome zdravlju! Neke vrste sira, kao što je recimo kozji sir, mogu poslužiti i kao izvrstan afrodizijak.

Sir je bogat izvor vitamina A i D te nekoliko vrsta minerala, iako njihova količina ovisi o vrsti sira. Sir je posebno dobar izvor kalcija. Sadrži sve esencijalne aminokiseline. Osnovni protein u siru je kazein. Proteini u siru su lako probavljivi jer su se oni teže probavljivi dobrim dijelom razgradili procesom proizvodnje sira.

Rezultati mnogih istraživanja su pokazala da sir sprječava stvaranje zubnog plaka, a samim time i razvoj karijesa. Dobar je izvor antikancerogenih tvari te može zaštiti od nekih kroničnih bolesti.  Posebno je važan za osobe koje ne podnose laktozu jer ti ljudi ne mogu piti mlijeko, a sir im je kvalitetan nadomjestak za potrebnu količinu kalcija. Upravo zbog velike količine kalcija, najvažnija uloga mu se pripisuje u održavanju dobrog zdravlja kostiju.

Važno je napomenuti da, ukoliko želite smršaviti ili imate visok krvni tlak, pripazite kakvu vrstu sira jedete jer on je također bogat ivor prirodnih masti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti