Dobro raspoloženje vam može pomutiti pamćenje

Dobro raspoloženje vam može pomutiti pamćenje

Dobro raspoloženje vam može pomutiti pamćenje
  • Objavljeno: Subota, 02.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako dobro raspoloženje donosi vedrinu i pozitivne osjećaje, ono je također povezano sa zaboravljanjem, a onda je očito da takvo stanje uma smanjuje vaš kapacitet radnog pamćenja.

„Radno pamćenje, na primjer, je sposobnost da se podsjetite na neke stavke u razgovoru kojeg trenutno vodite," objašnjava Elizabeth Martin s University of Missouri, a prenosi Top News.

„To vam vjerojatno objašnjava razloge zašto se možda nećete moći sjetiti telefonskog broja koji ste dobili na nekoj zabavi, na kojoj ste se naravno dobro provodili. Ovo istraživanje je prvo koje pokazuje kako pozitivno raspoloženje može negativno utjecati na vaš kapacitet radnog pamćenja," zaključuje Martin.

Istraživači su procijenili raspoloženje ​​sudionika prije i poslije nego što su im prikazali video isječak. Jednoj grupi je prikazan segment stand-up komedije, dok su drugi gledali instrukcijski video o tome kako instalirati podnice.

Oni koji su pogledali video stand-up komedije bili su u znatno boljem raspoloženju nakon pregledavanja video uratka, a raspoloženje onih koji su pogledali video za instaliranje podnica nije se promijenilo.

Nakon gledanja video uradaka, obje skupine su imale test pamćenja. Oni koji su gledali stand-up komediju i bili u boljem raspoloženju, imali su znatno lošije rezultate na testu pamćenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti