Dojena djeca imaju otpornija pluća

Dojena djeca imaju otpornija pluća

Dojena djeca imaju otpornija pluća
  • Objavljeno: Utorak, 07.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje je pokazalo da dojena djeca imaju manji rizik od nastanka astme kasnije u životu.

Djeca koja su dojena imaju bolju funkciju pluća, kao i manji rizik od astme, od djeca koja su hranjena tvorničkom hranom.

Nedavno istraživanje je pokazalo da majke koje imaju astmu prenose taj rizik djeci ukoliko ih doje. Međutim, ovo istraživanje je to demantiralo.

Naime, djeca dojena od majke koja pati od astme mogu dobiti mnogo koristi od dojenja, ako ne i više od djece koju doje majke koje ne pate od astme.

"Dojenje povećava kapacitet pluća, neovisno o tome pati li majka od astme ili ne", HealthNews prenosi izjavu dr. Wildfrieda Karmausa.

Dr. Karmaus je dodao kako "važno je da majke koje pate od astme doje svoju djecu".

U istraživanju je praćeno 1500 djece od rođenja. U dobi od 8 i 14 godina, djeca su došla u laboratorij kako bi ih se testiralo na alergije te procijenila funkcija pluća. Djeca, koja su dojena, su pokazala bolje rezultate na testu mjerenja brzine kojom zrak izlazi iz pluća. Znanstvenici su također ustanovili da što majka duže doji dijete, rizik od razvitka astme je sve manji.

Svaki mjesec proveden dojeći, smanjuje rizik od nastanka astme kod bebe za 9%.

Postoji puno stvari za koje je dojenje dobro, a znanstvenici su tek na putu da otkriju sve pozitivne učinke dojenja. Iako rezultat zahtijeva još istraživanja, važno je da znate da dojenje zasigurno ima samo prednosti na zdravlje vaše bebe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti