Pušenje kao uzrok psorijaze

Pušenje kao uzrok psorijaze

Pušenje kao uzrok psorijaze
  • Objavljeno: Srijeda, 08.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veliko istraživanje sugerira da pušači imaju povećani rizik od nastanka psorijaze.

Psorijaza je kožna bolest za koji još nema lijeka, može se samo ublažiti i konrolirati. Javlja se kao crvenilo, svrbež te odebljanje kože koje je prekriveno srebrno bijelim ljuskama.

Stručnjaci vjeruju da je bolest uzrokovana abonormalnim napadom imunološkog sustava na vlastite stanice. Neka istraživanja su pokazala da su pušači izloženi povećanim rizikom od nastanka psorijaze.  

Ovo veliko istraživanje je koristilo podatke od 186 000 muškaraca i žena u dobi od 12 do 20 godina. Tijekom vremena je 2 410 osoba razvilo psorijazu, a rizik je bio veći kod aktualnih i bivših pušača.

Osobe koje još uvijek puše imaju duplo veći rizik od razvitka psorijaze. Osobe koje su bivši pušači, imaju za 39% veći rizik od nastanka psorijaze, za razliku od nepušača.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu American Journal of Epidemiology, ne dokazuju da pušenje samo po sebi uzrokuje psorijazu, ali sigurno povećava rizik od nastanka psorijaze.

"Ovo istraživanje šalje poruku da pušenje znatno povećava rizik od nastanka psorijaze ili njenog pogoršanja kod osoba koje već pate od psorijaze", izjavio je dr. Abrar A. Qureshi

Trenutni rezultati istraživanja ne mogu sa sigurnošću potvrditi utjecaj pušenja na psorijazu, ali je sigurno da će prestanak pušenja pomoći. Pad imuniteta povećava rizik od nastanka psorijaze, a svi znamo da je pušenje jedan od faktora pada imuniteta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti