Dojenčad raspoznaje okuse

Dojenčad raspoznaje okuse

Dojenčad raspoznaje okuse
  • Objavljeno: Srijeda, 30.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici sa sveučilišta u danskom glavnom gradu Kopenhagenu došli su do ovog otkrića nakon što su testirali utjecaj različitih okusa na mlijeko majki koje doje.

U izvješću o istraživanju koje je objavljeno u časopisu ?New Scientist? tvrdi se da količina okusa koja se prenese na mlijeko varira od majke do majke.

U danskom istraživanju sudjelovalo je 18 žena, a istraživači su ima davali kapsule koje su imale isti okus kao sjeme kima, mentol, banana i sladić.

Žene su davale uzorke mlijeka prije no što su popile kapsule, kao i u istim vremenskim intervalima nakon što su popile kapsule. Koncentracija kima i sladića imala je svoj vrhunac dva sata nakon što je majka popila kapsulu, a sastojci banane mogli su se otkriti samo prvi sat nakon konzumacije.

Mentol je bio prisutan u relativno stabilnoj koncentraciji od dva do osam sati nakon konzumacije. Sva četiri okusa nestala su iz majčinog mlijeka osam sati nakon konzumacije kapsule.

Preliminarni rezultati Kopenhagenskog istraživanja ukazuju da bi dojenčad na majčinim prsima mogla osjetiti više okusa od dojenčadi koje se hrane majčinim mlijekom preko bočice.

?To ne znači da će dijete, ako majka pojede pitu od jabuke, misliti ?mmm, pita od jabuke,? no različiti okusi mogli bi ih naučiti da prihvaćaju različitu hranu,? rekla je voditeljica istraživanja, Helene Hausner.

?Dojenje može pripremiti dijete za promjene u okusu i nova iskustva koja dolaze sa jedenjem čvrste hrane,? zaključila je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot,dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti