Dojenje protiv boli kod beba

Dojenje protiv boli kod beba

Dojenje protiv boli kod beba
  • Objavljeno: Utorak, 16.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novorođenčad koja su na prsima majke dok liječnici uzimaju uzorke krvi iz pete osjećaju manje nelagode od beba kojima se daje zašećerena voda kao rutinski postupak kod zahvata, pokazalo je novo istraživanje, objavljeno je na Reuters Health.

Ako se naši rezultati potvrde, dojenje tijekom manjih bolnih zahvata bi se mogli smatrati neinvazivnim, prirodnim i isplativim načinom smanjenja osjećaja boli u neonatalnim njegama, izjavio je dr. Luigi Codipietro s kolegama na Agnelli Hospital, Turin, Italija.

Kratko nakon rođenja liječnici uzimaju uzorke krvi novorođenčadi putem uboda pete da bi provjerili šećer u krvi i napravili testove za eventualne nasljedne probleme. Od tek nedavne spoznaje da novorođenčad osjeti bol i da bi čak mogli biti i osjetljiviji na bol u odnosu na stariju djecu postoje različiti pristupi olakšavanja boli koji su bili istraživani da bi se lakše suočii s ovim i drugim bolnim postupcima.

Davanje sukroze bebama može nešto smanjiti bol, pokazuju studije, dok se čini da i dojenje ima učinak na smanjenje boli. U trenutnoj studiji, istraživači su usporedili ove dvije tehnike na 101-om terminskom novorođenčetu.

Novorođenčad koja su bila na prsima tijekom bockanja pete su imali izraženije niže rezultate na standardiziranoj ljestvici boli, u ponašanju, frekvenciji srca i količini kisika u bebinoj krvi, do ukupnog zbroja od 0 do 21. Većina beba koje su bile dojene su imale zbroj 3 u usporedbi s 8.5 kod beba koje su primile slatku vodu.

Većina dojenih beba je plakalo prvi puta tijekom zahvata u trajanju od 3 sekunde u usporedbi s 21 sekundom u onih koji su primili zašećerenu vodu. Ova novorođenčad je također imala manji porast u srčanoj frekvenciji, manji pad u saturaciji kisikom, i tijekom dvije minute nakon uboda lancetom u petu su plakali 8% vremena u usporedbi s 56% kod beba koje su primile slatku vodu.

Veliki broj aspekata samog dojenja bi moglo biti odgovorno za analgetički efekt, naglasili su Codipietro i njegovi kolege, kao što su kontakt kože-koža, stimulacija mlijeka, ili držanje djeteta. Studija je objavljena u rujanskom izdanju časopisa Pediatrics.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti