Dolazi bez simptoma, a uočljiva je kad je već prekasno

Dolazi bez simptoma, a uočljiva je kad je već prekasno

Dolazi bez simptoma, a uočljiva je kad je već prekasno
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Građani će od ponedjeljka u 22 hrvatska grada, gdje postoje referentni oftamološki centri, moći obaviti pregled očiju i izmjeriti očni tlak te tako provjeriti boluju li od glaukoma, bolesti očnog živca koja, ne otkrije li se i ne liječi na vrijeme, može dovesti do nepovratnog gubitka vida.

Na taj će način u Hrvatskoj biti obilježen Svjetski tjedan glaukoma od 6. do 12. ožujka, kojemu je cilj pravovremeno prepoznati glaukom, bolest koja se javlja bez upozorenja i simptoma te postupno oštećuje vid.

Glaukom je bolest vidnog živca te prvi uzrok nepovratnog gubitka vida. Po podacima iz 2012. godine, u Hrvatskoj je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno gotovo 70.000 slučajeva glaukoma.

Predstojnik Klinike za očne bolesti KBC- Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatskog oftamološkog društva prof. Zoran Vatavuk kaže kako pojavnost glaukoma raste sa godinama života, pa tako u populaciji starijoj od 40 godina iznosi oko dva posto, a s porastom dobi raste i do 4-5 posto.

Simptomi glaukoma

Stručnjaci stoga ističu kako bi sve osobe nakon 40-te godine, koje dolaze na pregled zbog prvih naočala, trebale kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca, budući da se prvi simptomi glaukoma javljaju tek kada dođe do oštećenja živca.

Uz povišeni očni tlak, važni čimbenici rizika su životna dob i nasljeđe u obitelji. Moguće ga je prepoznati po boli i crvenilu očiju, a prethode mu znakovi poput zamagljenosti vida te krugova oko izvora svjetla.

Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati, liječiti i tako sačuvati vid. Bolest se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa mjerenjem očnog tlaka i pregledom vidnog živca.

Liječenje glaukoma

Liječi se lijekovima (kapima), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i stupnju oštećenja vida. Kada se otkrije glaukom se liječi do kraja života.

Svjetski tjedan glaukoma obilježava se u Hrvatskoj od 2008. godine u organizaciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja pri Klinici za očne bolesti KBC-u Sestre milosrdnice i Hrvatskog oftalmološkog društva.

Oftamološke preglede lani su mogli obaviti građani u 19 hrvatskoj gradova, a ove godine su se akciju uključili oftamolozi iz 22 grada. U Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, zainteresirani će preglede moći obaviti u četiri očne klinike i to u KBC-u Sestre milosrdnice i KBC-u Zagreb, te KB Sveti Duh i Dubrava. (Hina)

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti