Još jedan razlog zbog kojega trebate prestati pušiti!

Još jedan razlog zbog kojega trebate prestati pušiti!

Još jedan razlog zbog kojega trebate prestati pušiti!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da se pušači suočavaju s povećanim rizikom od nastanka dijabetesa tipa 2. Brojna istraživanja su pokazala da pušenje ugrožava zdravlje na niz različitih načina. Pušači imaju veći rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti pluća i dijabetes tipa 2.

U ovom istraživanju su se znanstvenici fokusirali na traženje povezanosti između pušenja i dijabetesa tipa 2. Ustanovili su da povezanost postoji, ali nisu otkrili na koji točno način pušenje povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su proučavali rezultate prethodnih 88 istraživanja u kojima je sudjelovalo gotovo 6 milijuna ljudi. Kada su uspoređivali rizik od nastanka dijabetesa kod pušača i nepušača, ustanovili su da pušači imaju za 37% veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Pušenje je ovisnost koja štetno utječe na funkcioniranje svake tjelesne stanice, a ovim istraživanjem smo to iznova potvrdili, izjavio je voditelj istraživanja prof. Frank Hu.

Znanstvenici su također ustanovili da se rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 postupno smanjuje nakon prestanka pušenja – 54% u roku od 5 godina nakon prestanka i dodatnih 18% u razdoblju od idućih godinu dana nakon prestanka.

Otkrijte kako se razlikuju tijela pušača i nepušača, a savjete za što lakši prestanak pušenja potražite ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti