Držanje za ruku liječi glavobolju

Držanje za ruku liječi glavobolju

Držanje za ruku liječi glavobolju
  • Objavljeno: Utorak, 17.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Idući put kad osjetite da vas hvata glavobolja, uhvatite partnera za ruku. Znanstvenici, naime, tvrde da držanje ljubljene osobe za ruku umanjuje bol.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji proveli su istraživanje na 25 volontera koji su u posljednjih šest mjeseci bili u sretnoj vezi. Utvrdili su da je držanje za ruku partnera, pa čak i samo gledanje partnera na slici, umanjilo njihovu reakciju na fizičku bol. Blagotvorni efekt je izostao u slučaju kada bi ispitanici držali za ruku neku nepoznatu osobu ili stiskali lopticu protiv stresa.

Studija objavljena u stručnom časopisu Psychological Science poseban naglasak stavlja na važnost društvenih odnosa, a njeni rezultati mogli bi biti od velikog značaja za žene prilikom poroda, jer bi prisutnost oca u rađaonici mogla pozitivno utjecati na smanjenje boli rodilje. Osim toga, pojašnjavaju i zašto majka može dati trenutačnu utjehu djetetu jednostavnim poljupcem u bolno mjesto.

'Ako svoje ljubljene ne možete uvijek imati pri ruci, imajte uza se njihovu sliku, i to pomaže', poručili su znanstvenici.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti