Dužina prstiju kod muškaraca povezana s atraktivnošću

Dužina prstiju kod muškaraca povezana s atraktivnošću

Dužina prstiju kod muškaraca povezana s atraktivnošću
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Što je duži prstenjak od kažiprsta, poznatije kao 2D: 4D omjer, smatra se proporcionalno privlačnosti lica muškarca.

Za omjer između prstiju je poznato da je povezan sa spolnim hormonima, s tim da je manji omjer kombinacije da je prstenjak duži od kažiprsta, pokazatelj izloženosti testosteronu u maternici.

To zauzvrat može dovesti do atraktivnih i simetričnih značajki, barem se tako tvrdi.

Omjeri su prethodno već bili povezani s plodnosti, seksualnosti i konkurentnosti.

Učinak je jači na desnoj nego na lijevoj ruci, tvrde istraživači.

Dr. Camille Ferdenzi i tim sa Sveučilišta u Ženevi, mjerili su omjere (2D: 4D omjere) od 49 muškaraca, a zatim su ženskim sudionicama u nasumičnom redoslijedu pokazivali njihove slike.

Žene su zamoljene da ocijene lica za više stavki. Za njihovu kratkoročnu privlačnost kao što je dogovor za spoj ili recimo ljetna romansa, dugoročnu privlačnost u smislu potencijalnog partnera te njihovu muževnost i simetriju lica.

Istraživači su otkrili kako je i duža i kratkoročna privlačnost  u „visokoj korelaciji" s 2D: 4D omjerom, s tim da što je niži omjer, to je veći rezultat.

Simetrija je također bila povezana, no zanimljivo je kako muževnost nije bila, otkriva nam tim, a prenosi Telegraph.

Dr. Ferdenzi nam objašnjava: „Ovo ilustrira ženske preferencije za muškarce s niskim 2D: 4D omjerom, vjerojatno potaknute činjenicom da ti muškarci imaju lice koje je više simetrično."

„Takva prednost je mogla evoluirati, zato jer povećava ženski reproduktivni uspjeh dobivanjem koristi od partnera koji su fizički robusniji."

Međutim, za tjelesni miris i visinu glasa, koji su još neki pokazatelji visoke izloženosti testosteronu, nije utvrđeno da su povezani s 2D: 4D omjerom.

To može biti zato što se te radnje odvijaju u kasnijem dijelu života, tako da nisu pod utjecajem izloženosti hormona u maternici, zaključuju istraživači.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti