Štedne žarulje mogu uzrokovati rak

Štedne žarulje mogu uzrokovati rak

Štedne žarulje mogu uzrokovati rak
  • Objavljeno: Petak, 22.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Štedne žarulje su možda dobre za vaš novčanik, ali mogu biti smrtonosne za vaše zdravlje, zato jer kada se uključe, ispuštaju kemikalije koje uzrokuju rak.

Njemački znanstvenici upozoravaju kako se žarulje ne bi trebale ostavljati upaljene na dulje vrijeme ili biti smještene u blizini nečije glave, a razlog je zato jer ispuštaju kancerogene tvari, prenosi Top News.

Peter Braun, istraživač koji je testirao ove žarulje u Berlinu, je izjavio: „Za takve kancerogene tvari, važno je da ih se drži što je moguće dalje od ljudskog okoliša."

Znanstvenici su objavili da kada upalimo kompaktne fluorescentne lampe (CFL lampe), počinju se ispuštati toksini poput fenola, naftalina i stirena.

Andreas Kirchner iz Federacije njemačkih inženjera, nam objašnjava: „Oko tih lampi se razvija električni smog."

„Ja ih zato koristim samo u krajnje ekonomičnim situacijama. Žarulje se ne bi trebale koristiti u neprozračnim područjima te definitivno ne u blizini glave."

Najnovija izvješća slijede tvrdnje Abrahama Haima, profesora biologije sa Sveučilišta u Haifi, kako žarulje mogu uzrokovati veću stopu raka dojke ako se koriste do kasno u noć.

Profesor objašnjava kako bistrije svjetlo koje emitira CLF lampa oponaša dnevno svjetlo, tako ometajući tjelesnu proizvodnju hormona melatonina, za razliku od starijih žarulja koje imaju žarnu nit i proizvode žuto svjetlo.

Migraine Action Association upozorava kako bi CLF lampe mogle uzrokovati migrene, a dermatolozi tvrde kako njihova intenzivna svjetlost može pogoršati niz postojećih problema s kožom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti