Kako prepoznati manjak testosterona? 6 znakova na koje morate obratiti pažnju

Kako prepoznati manjak testosterona? 6 znakova na koje morate obratiti pažnju

Kako prepoznati manjak testosterona? 6 znakova na koje morate obratiti pažnju
  • Objavljeno: Petak, 03.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Testosteron je spolni hormon koji ima važnu ulogu u ljuskom tijelu. Iako ga imaju i žene, kod muškaraca je zastupljen u mnogo većim količinama te ga se često naziva i muškim spolnim hormonom. Najčešće ga se povezuje uz seksualni nagon i izdržljivost, no testosteron sudjeluje u regulaciji niza vitalnih procesa kao što su formiranje kostiju, izgradnja mišića, metabolizam masti i energije, raspoloženje, seksualno i reproduktivno zdravlje.

Razine testosterona se prirodno smanjuju s godinama, ali osim dobi postoji još čimbenika koji mogu na to utjecati. Oni uključuju izloženost stresu, prekomjernu upotrebu alkohola, višak kilograma, ozljede testisa, različite infekcije, korištenje određenih lijekova, kao i neke bolesti, na primjer bolesti bubrega.

Postoji mnogo simptoma koji upućuju na snižene razine testosterona, a neke od njih možete uočiti i sami. U nastavku pročitajte koji su to i ako ih primijetite, bilo bi dobro da razgovarate sa svojim liječnikom kako bi vas, prema potrebi, uputio na dodatne pretrage.

Snižen libido

Oslabljen seksualni nagon je jedan od najčešćih znakova koji mogu upućivati na snižene razine testosterona. Osim smanjene želje za seksom, muškarci mogu primijetiti i da rjeđe osjećaju potrebu za masturbacijom. Iako se to smatra prirodnom pojavom kad je u pitanju proces starenja, svakako treba provjeriti je li problem u pomanjkanju testosterona ako primijetite nagli pad u tom području.

Poteškoće s održavanjem erekcije

Testosteron pomaže u postizanju i održavanju erekcije. Dakle, nužan je za seksualnu funkciju, a njegov manjak može dovesti do erektilne disfunkcije. Međutim, niske razine testosterona obično nisu primarni uzrok ovog problema. Ako primijetite da imate poteškoće s postizanjem i održavanjem erekcije, svakako se obratite liječniku jer erektilna disfunkcija može biti posljedica različitih bolesti i stanja kao što su dijabetes, poremećaji u radu štitnjače, visoki krvni tlak, povišen kolesterol ili depresija. Pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola također mogu imati negativan učinak.

Gubitak mišićne mase i nakupljanje masnog tkiva

Testosteron pomaže stimulirati sintezu proteina, koja je odgovorna za rast mišića, pa iz tog razloga muškarci koja pate od manjka testosterona često gube mišićnu masu.

S druge strane, niske razine testosterona mogu uzrokovati povećanje tjelesne masnoće i utjecati na pojavu ginekomastije - povećanja tkiva dojke. Do ginekomastije dolazi kada postoji neravnoteža testosterona i estrogena, a za razumijevanje ovog problema je važno znati da se dio testosterona u muškom tijelu prirodno pretvara u estrogen.

Smanjena količina dlaka na tijelu

Testosteron igra ključnu ulogu kod formiranja primarnih i sekundarnih seksualnih karakteristika, pa tako utječe i na gustoću dlaka na tijelu, uključujući i lice. Ako imate niske razine testosterona, možda primijetite da vam se dlake ispod pazuha, stidne dlake i dlake na prsima počinju stanjivati i postaju rjeđe. Nizak testosteron također može utjecati na usporavanje rasta brade. Nasuprot tome, gubitak kose je obično povezan s genetikom, a ne sa sniženim razinama testosterona.

Manjak energije

Kronični umor i gubitak energije su česte nuspojave sniženog testosterona. Umor može biti blag ili intenzivan, a značajno je to da se, čak i kad spavate dovoljno, razina energije neće značajno poboljšati ako je problem u testosteronu.

Točan razlog kako je testosteron povezan s manjkom energije još nije u potpunosti razjašnjen. Kod nekih je osoba povezan s anemijom, stanjem kod kojeg tijelo ima niske razine crvenih krvnih stanica, a umor je čest simptom. To djelomično objašnjava povezanost testosterona i umora jer ovaj hormon povezan i s proizvodnjom crvenih krvnih stanica.

Promjene raspoloženja

Muškarci s niskim razinama testosterona mogu primijetiti češće promjene raspoloženja. Budući da testosteron utječe na mnoge procese u tijelu, osim na raspoloženje, može utjecati i na mentalne sposobnosti, primjerice pamćenje.

Osim toga, postoje istraživanja koja pokazuju da stariji muškarci s niskim testosteronom češće imaju problema s anksioznošću i depresijom. No, treba imati na umu da mnoštvo čimbenika može utjecati na pojavu ovih stanja pa testosteron ne treba shvaćati kao izravni i jedini uzrok.

Kako održati zdrave razine testosterona?

Iako nije moguće samostalno utjecati na sve čimbenike povezane s proizvodnjom testosterona, usvajanje zdravih životnih navika može pomoći.

  • Održavajte poželjnu tjelesnu težinu. Gubitak suvišnih kilograma može biti povezan s rastom razine testosterona, posebno kod muškaraca koji su pretili ili pate od nekih zdravstvenih stanja, poput dijabetesa, koji mogu utjecati na pad testosterona.
  • Ograničite konzumaciju alkohola. Konzumacija alkohola može utjecati na pretvorbu testosterona u estrogen, odnosno estradiol, biološki najaktivniji estrogen.
  • Kontrolirajte razinu stresa kojem ste izloženi. Kortizol, takozvani „hormon stresa“ može ugroziti učinke testosterona.
  • Osigurajte si dovoljno sna. Nedostatak sna može utjecati na podizanje razine kortizola.
  • Redovito se bavite tjelovježbom. Razina testosterona može porasti nakon intenzivnog treninga, posebno ako je riječ o vježbama snage. Ipak, riječ je o privremenom učinku.
  • Pazite na uravnoteženu prehranu. Pokušajte smanjiti konzumaciju šećera, koji se može negativno odraziti na razinu testosterona, a povećajte unos nutrijenata i mikronutrijenata mogu imati pozitivan učinak, na primjer zdrave masti i cink.

Testomaxx* sadrži moćnu kombinaciju važnih aminokiselina, minerala, vitamina i odabranih biljnih ekstrakata, koji doprinose prirodnoj regulaciji proizvodnje testosterona i spermatogenezi. Riječ je o sastavu koji uključuje L-citrulin, L-arginin, ekstrakte ginsenga, indijske kosmulje i sabal palme, te selen, cink, folnu kiselinu i vitamine B5 i B12. Testomaxx* je dodatak prehrani namijenjen muškarcima, neovisno o njihovoj dobi, koji osjećaju simptome smanjenih razina testosterona, žele potaknuti izgradnju mišića uz istodobno smanjenje masnog tkiva i biti izdržljiviji.

*Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije