EK upozorava na oprez pri izlaganju suncu

EK upozorava na oprez pri izlaganju suncu

EK upozorava na oprez pri izlaganju suncu
  • Objavljeno: Utorak, 15.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

"Poboljšani režim označavanja s jasnijim informacijama za potrošače postao je vidljiv na tržištu u ljeto 2007., a još više 2008.", kaže Komisija.

Komisija naglašava da je potrebno izabrati proizvod koji pruža zaštitu i od UVA i od UVB zračenja jer su oba štetna za ljudsko zdravlje.

Dok su opekline i rak kože uglavnom uzrokovani UVB zrakama, UVA zračenje odgovorno je za starenje kože, utjecaj na imunološki sustav te je također važan faktor u riziku od raka kože.

Ranije je faktor zaštite ukazivao samo na zaštitu od UVB zračenja, dok je sada uveden i standardizirani logo za zaštitu od UVA zračenja.

Kada se radi o faktoru zaštite, Komisija upozorava da je "važno znati da faktor iznad 50 praktično ne povećava zaštitu od opeklina i UVB zračenja. Ako se proizvod ispravno koristi, faktor 15 do 25 dovoljan je za zaštitu osobe s normalnom kožom od opeklina", kaže EK.

Komisija naglašava da ni jedan proizvod ne pruža potpunu zaštitu, te da bi oznake poput "blokira sunčevo zračenje" ili "totalna zaštita" trebali nestati s krema.

Pritom se naglašava da je potrebno nanositi sredstvo u dostatnoj količini, što je za prosječnu odraslu osobu oko 35 grama dnevno.

Ključno je redovito ponovno nanošenje, posebno nakon kupanja.

Druge mjere uključuju izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu, posebno sredinom dana, između 11 i 15 sati, te izbjegavanje izravnog izlaganja beba i male djece.

"Izbjegavanje UV radijacije najviše je ključno za djecu. Dermatolozi savjetuju da se bebe i djecu uopće ne izlaže izravno suncu, odnosno da nose zaštitnu odjeću", kaže Komisija.

Ona na kraju upozorava da 90% sunčevog zračenja može proći kroz tanje oblake, da voda nudi minimalnu zaštitu od UV zračenja, a da odbljesci od vode mogu zračenje samo pojačati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti