Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Eterična ulja koja ublažavaju tjeskobu

Eterična ulja koja ublažavaju tjeskobu

Eterična ulja koja ublažavaju tjeskobu
  • Objavljeno: Utorak, 24.11.2015.
  • Broj pregleda: 247
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ova eterična ulja su se pokazala učinkovitima za ublažavanje tjeskobe, anksioznosti i napada panike. No, prije početka korištenja ovih ulja se svakako posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih medicinskih stanja ili uzimate neke lijekove.

Eterično ulje bergamota

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Phytotherapy Research, je pokazalo da eterično ulje bergamota smanjuje razinu hormona stresa. Prekomjerna razina hormona stresa je najčešći uzročnik nemira i tjeskobe. Osim toga, eterično ulje bergamota može popraviti raspoloženje i smanjiti rizik od nastanka depresije.

Eterično ulje lavande

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Journal of Ethnopharmacology, je pokazalo da eterično ulje lavande može pomoći kod ublažavanja tjeskobe i anksioznosti. Dosadašnja istraživanja nisu pokazala da eterično ulje lavande uzrokuje nastanak neželjenih nuspojava, za razliku od medicinskih lijekova.

Eterično ulje ruže

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pharmacology, Biochemistry, & Behavior, otkriva da eterično ulje ruže ima sličan učinak kao i lijekovi za smirenje. No, eterično ulje ruže neće uzrokovati neželjene nuspojave.

Eterično ulje vetivera

U jednom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Natural Product Research, su znanstvenici ustanovili da eterično ulje vetivera ima djelovanje slično tabletama za smirenje – umiruje, smanjuje razinu stresa i popravlja raspoloženje.

Saznajte kako iskoristiti moć eteričnih ulja!

Komentari

Najčitanije zanimljivosti