Maslinovo ulje - čuvar srca i krvnih žila

Maslinovo ulje - čuvar srca i krvnih žila

Maslinovo ulje - čuvar srca i krvnih žila
  • Objavljeno: Utorak, 24.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanja pokazuju kako zahvaljujući raznim vitaminima, hranjivim tvarima i antioksidansima koje sadrži, maslinovo ulje vrlo učinkovito štiti od srčanih bolesti.

Maslinovo ulje je zdravo, to je opće poznata činjenica. Mnoga su istraživanja pokazala njegove dobrobiti na zdravlje jer je maslinovo ulje, posebno ono ekstra djevičansko, prepuno hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno. Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima, djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije, uključujući i lišajeve. Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju, odlično je za ten i kosu jer izvlači zdravi sjaj, pomaže u aktiviranju probave te je i odlično anti-aging sredstvo koje pomaže održavanju mladolikosti i dugovječnosti. No, što je najvažnije, stručnjaci su brojnim istraživanjima dokazali kako umjerena konzumacija maslinovog ulja može zaštititi i od nekih vrsta raka a, kako potvrđuju i istraživanja provedena posljednjih godina, i od bolesti krvožilnog sustava. To su odlične vijesti, posebno ako uzmemo u obzir da od kardiovaskularnih bolesti na svijetu godišnje umire više od 17 milijuna ljudi, što ih čini svjetskim ubojicom broj jedan te da u Hrvatskoj, sudeći prema zabrinjavajućim podacima, svaka druga osoba umre od bolesti srca.

Zahvaljujući raznim studijama, među kojima je i ona nedavno provedena u Španjolskoj, a u kojoj je sudjelovalo 5.800 muškaraca i žena od 55 do 80 godina koji su bili pod rizikom da obole od bolesti srca posljednjih pet godina, zaključilo se da je djevičansko maslinovo ulje najsnažniji štit za naše srce te da ishrana na mediteranski način, koja se u velikoj mjeri zasniva na maslinovom ulju, može preokrenuti simptome koji vode do bolesti srca.

No, što je to toliko zdravo i, očito, učinkovito u maslinovom ulju? Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, oleinskom kiselinom koja pridonosi održanju normalne razine kolesterola u krvi, osobito ako se u prehrani zasićene masti zamijene ovom jednostruko nezasićenom masnom kiselinom te antioksidansima koji naše tijelo štite od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom. Također, pored monozasićenih masnoća, ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i velike količine polifenola, biljnih materija sa antioksidacijskim svojstvima. To je zapravo jedino biljno ulje bogato polifenolima. U drugim se vrstama biljnih ulja polifenoli gube jer se ulja podvrgavaju industrijskim procesima prerade i rafiniranja. Polifenoli štite HDL (dobar) kolesterol te smanjuju LDL (loš) kolesterol štiteći ga oksidacije i na taj način sprječavaju razvoj ateroskleroze.

Dodatno, istraživanja pokazuju da maslinovo ulje ima i povoljan učinak na krvni tlak, čak i ako se konzumira u umjerenim količinama od 25 ml dnevno. Stoga unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja valja ograničiti na pet do šest čajnih žličica dnevno kako bi i srce i linija bili zadovoljni.

Dakle, zahvaljujući svim svojim svojstvima koja im pripisuje industrija zdrave hrane te preporučuju liječnici i specijalizirani stručnjaci, maslinovo ulje je postalo jednim od onih koja se najčešće preporučuju za konzumaciju, posebno za očuvanje zdravog srca jer zahvaljujući raznim vitaminima, hranjivim tvarima i antioksidansima, učinkovito štiti od srčanih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti