Mediteranska prehrana pospješuje začeće

Mediteranska prehrana pospješuje začeće

Mediteranska prehrana pospješuje začeće
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje žele zatrudnjeti trebaju jesti mediteransku prehranu koja je bogata mononezasićenim masnim kiselinama, tvrde američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard School of Public Health.

Novo istraživanje pokazuje da prehrana koja sadrži mononezasićene masne kiseline, kao što je mesnato zeleno voće, maslinovo ulje, kikiriki i bademi, mogu čak za 3 puta povećati vjerojatnost začeća.

Konzumiranje prevelike količine zasićenih masnih kiseline (meso, mliječni proizvodi) može oštetiti žensku plodnost. Jednim istraživanjem se ustanovilo da visok unos zasićenih masnih kiselina može smanjiti broj spermija kod muškaraca.

Stručnjaci tvrde da mediteranska prehrana ženama može pomoći da zatrudne na prirodan način.

Dr. Jorge Chavarro je zajedno sa svojim kolegama proučavao učinak različitih vrsta masti na plodnost žena. U istraživanju je sudjelovalo 147 žena, uglavnom u dobi od 30.

Ustanovili su da žene, koje unose mononezasićene masti, imaju čak 3 puta veću vjerojatnost da zatrudne.

Ipak, znanstvenici upozoravaju da se istraživanje provodilo na premalom broju žena te da bi trebalo ponoviti isti postupak, ali na znatno većem broju žena. Iako ističu da je mediteranska prehrana zdrava te da sigurno neće naškoditi ili ugroziti začeće.

"Najzdravije vrste masti ćete pronaći u mediteranskoj prehrani", Telegraph prenosi izjavu dr. Chavarra.

Već su mnoga istraživanja pokazala da mediteranska prehrana poboljšava zdravlje cjelokupnog organizma, a naročito zdravlje srca i krvnih žila.

Također uzmite u obzir da mnoge navike ugrožavaju plodnost i začeće. Usvojite dobre navike, jedite raznoliku prehranu, pijte u umjerenim količinama i prestanite pušiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti