Faktori za višak kilograma kod djevojaka

Faktori za višak kilograma kod djevojaka

Faktori za višak kilograma kod djevojaka
  • Objavljeno: Subota, 26.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djevojke koje mnogo vremena provode na internetu, premalo spavaju i redovito konzumiraju alkohol imaju veće izglede za preveliku tjelesnu masu, kažu znanstvenici s Harvarda.

Prateći u razdoblju od godinu dana više od 5000 ispitanica u dobi od 14 do 21 godine istraživači su uočili kako je predugo vrijeme provedeno na internetu direktno povezano s povećanjem indeksa tjelesne mase.

Sličan je odnos uočen i glede konzumacije alkohola i pomanjkanja sna, dodaju znanstvenici u Journal of Pediatrics.

Ovi su čimbenici imali izraženiji utjecaj na tinejdžerice, posebno na one koje su na internetu provodile više od 16 sati tjedno, prosječno spavale manje od 5 sati dnevno ili konzumirale više od 2 doze alkoholnih pića tjedno.

Istraživači napominju kako je u godini dana u najrizičnijoj skupini zabilježeno povećanje tjelesne mase za oko 2 kilograma, što u roku od nekoliko godina može značiti izraženo nakupljanje suvišnih kilograma.

Po njihovim riječima, vrijeme provedeno na internetu pridonosi povećanju tjelesne mase jer tada ostaje manje vremena za fizičke aktivnosti, pomanjkanje sna utječe na metabolizam i hormone povezane s tjelesnom masom, a alkohol sadrži znatnu količinu kalorija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti