"Emocionalno" pisanje i rak

"Emocionalno" pisanje i rak

"Emocionalno" pisanje i rak
  • Objavljeno: Subota, 26.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

"Emocionalno" pisanje može pomoći u olakšavanju boli uzrokovane rakom.

Nekim pacijentima pisanje o svojim emocijama može pomoći da smanje svoju bol i poboljšaju opći status, predstavlja studija, objavljeno je na stranicama ReutersHealth.

Takvo pisanje, dio koncepta nazvanog narativna medicina, je zapravo započeto kao pomoć u komunikaciji između ozbiljno bolesnih pacijenata i njihovih liječnika. Ali sam čin pisanja može pomoći samim pacijentima da bolje razumiju sebe i svoje potrebe, prema timu istraživača koji je predvođen s dr. M. Soledad Cepeda iz Tufts-New England Medical Center u Bostonu.

Da razmotre navedenu temu, slučajno su rasporedilli 234 pacijenta koji imaju rak u 3 grupe: jedni su pisali o svojim smetnjama, drugi su ispunili standardni upitnik o svojim simptomima i boli i treći su ostali samo na uobičajenoj njezi.

Svi pacijenti u studiji su imali barem umjerenu razinu boli od njihove osnovne bolesti. Oni koji su bili u narativnoj grupi su upućeni da 20 minuta tjedno tijekom 3 tjedna posvete pisanju o tome kako rak utječe na njihov svakodnevni život. Na početku studije, i potom jednom tjedno tijekom 8 tjedana, pacijenti u sve tri grupe su ispunili standardni upitnik o njihovom općem stanju i morali su rangirati svoj osjet boli.

Uglavnom, tim dr. Cepede je pronašao da su pacijenti u grupi koja je pisala otvoreno o svojim emocijama imali manje izraženu bol i bolje su se osjećali tijekom vremena u usporedbi s ostalim sudionicima studije.

Navedeni učinci nisu uočeni kod pacijenata čije je pisanje bilo relativno bez emocija, izvjestili su istraživači u časopisu Journal of Pain & Symptom Management.

Ovi rezultati ukazuju da bi takvo emocinalno olakšanje kroz pisanje moglo pomoći pacijentima da se lakše nose s boli povezanom uz rak. No ipak, dodali su istraživači, moguće je da je najteže bolesnim pacijentima teže pisati o svojim osjećajima.

Istraživači su zaključili da je potrebno više studija da se potvrdi treba li ohrabrivati teško bolesne pacijente da otkriju svoje osjećaje kroz pisanje radi poboljšanja općeg stanja. U dodatku bi trebalo istražiti i da li verbalno iznošenje osjećaja ima pozitivan efekt.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti