Francuska je prva zemlja koja je zabranila plastično posuđe

Francuska je prva zemlja koja je zabranila plastično posuđe

Francuska je prva zemlja koja je zabranila plastično posuđe
  • Objavljeno: Srijeda, 28.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Francuska je pokazala kako smanjiti onečišćenje i biti ekološki osviještena zemlja. Zabranit će prodaju jednokratnih plastičnih tanjura, čaša i ostalog pribora. Prodaja će biti moguća samo ako su proizvedeni od bio materijala koji se mogu kompostirati i u domaćinstvu.

Europska ekološka zajednica predložila je zabranu, a Francuska ju je odobrila u nastojanju da se smanji potrošnja proizvodne i prerađivačke energije, i otpada koju proizvodi plastično posuđe.

Iako je zabrana stupila na snagu prošlog mjeseca, proizvođači se moraju uskladiti s novim zakonom do 2020. godine.

Provjerite koja voda je zdravija - flaširana ili iz slavine!

S druge strane, protivnici zabrane tvrde kako ovaj zakon šteti potrošačima i da takve mjere krše pravila Europske unije o slobodnom kretanju robe.

Pack2Go Europe, organizacija koja predstavlja europske proizvođače ambalaže, zabrinuta je da će francuski primjer slijediti i druge države, te će i dalje voditi borbu s francuskom odlukom. Tajnik organizacije Eamonn Bates tvrdi da nema dokaza da je jednokratni pribor za jelo od bio materijala ekološki koristan. Također tvrdi da nema proizvoda od bio-plastike koja će se moći razgraditi u domaćem kompostu. Bates dodaje kako će potrošači smatrati da posuđe od bio-plastike mogu bacati u prirodu jer je razgradivo i tako će nastati veći problemi.

U srpnju je Francuska zabranila upotrebu plastičnih vrećica, a taj ekološki potez je napravilo još mnogo zemalja.

Ekolozi hvale poteze Francuske i nadaju se će služiti kao primjer drugim zemljama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti