Zašto trebate jesti ljubičasto voće i povrće?

Zašto trebate jesti ljubičasto voće i povrće?

Zašto trebate jesti ljubičasto voće i povrće?
  • Objavljeno: Petak, 20.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U novom istraživanju znanstvenici se žele fokusirati na to može li supstanca, poznata kao antocijanin, zaštititi zdravlje srca. Antocijanin je već bio tema brojnih istraživanja i znanstvenici su ustanovili da može pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma.

Antocijanin je antioksidans koji se nalazi u biljkama. Štiti stanice i popravlja štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Antocijanin biljkama daje crvenu, plavu i ljubičastu boju koju možete primijetiti kod jagoda, borovnica, kupina i drugog voća, ali i povrća.

Provjerite kako bobičasto voće štiti stanice od oštećenja!

U istraživanju, koje je trajalo 18 godina, je sudjelovalo 93000 žena u dobi od 25 do 42 godine. Znanstvenici su promatrali njihove prehrambene navike, a izvještaj su podnosile svakih 4 godine.

Niži rizik od nastanka srčanog udara su imale žene koje su jele najmanje 3 porcije ljubičastog voća ili povrća tjedno. Jednu porciju čini oko 1/2 šalice od 250ml.

Prof. Aedin Cassidy je izjavio kako "trebamo detaljnije istražiti utjecaj antocijanina na zdravlje kardiovaskularnog sustava i srca."

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation ističu kako antocijanin ima porotuupalna djelovanja, smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Iako su znanstvenici u istraživanju posvetili najveću pažnju borovnicama i jagodama, postoje brojne namirnice koje su bogate ovim moćnim antioksidansom, uključujući šljive, višnje i patlidžan.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti