Glazbena terapija za djecu s posebnim potrebama i roditelje

Glazbena terapija za djecu s posebnim potrebama i roditelje

Glazbena terapija za djecu s posebnim potrebama i roditelje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca s posebnim potrebama i njihovi roditelji mogu imati velike koristi od glazbene terapije, koja može poboljšati društvene, motorne i komunikacijske vještine.

Kate Williams s Queensland University of Technology, proučavala je učinak glazbene terapije na djecu s poteškoćama u razvoju.

Znanstvenica je utvrdila kako terapija glazbom također pomaže u zbližavanju roditelja i djeteta te je jako dobra za mentalno zdravlje roditelja, prenosi Top News.

„Glazbeni terapeuti pružaju niz usluga za djecu sa i bez posebnih potreba te za njihove roditelje u širokom rasponu njihovih potreba, što je vrlo vjerojatno jednako korisno," objašnjava Williams.

„Otkrili smo kako su efekti glazbene terapije bili vrlo pozitivni za djecu s poteškoćama u razvoju, a za mene je opet najzanimljiviji dio bio učinak na mentalno zdravlje roditelja."

„Bili smo iznenađeni i zadovoljni da se to dogodilo zato jer smo pokazali kako glazbena terapija može biti zajedničko pozitivno iskustvo i za roditelje i za djecu."

Terapija se uglavnom sastojala od pjesme dobrodošlice, pjesme koje su poticale neku „akciju", a zatim upotrebu različitih instrumenata, plesova, bubnjeva te pjesme završetka.

„Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju kako glazba djeluje vrlo motivirajuće na djecu, a napomenimo kako je vrlo rijetko pronaći dijete čiji pažnja nije obuhvaćena glazbom."

„Glazba i mozak dobro funkcioniraju zajedno, a poticanje ritmičkih područja u mozgu može potaknuti motorne vještine i reflekse, također napomenimo kako postoje i veze između glazbe i jezika u mozgu. Puno ovakvog istraživanja je provedeno na odraslima, no isto vrijedi i za djecu," zaključuje Williams.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti