Stres u trudnoći može rezultirati s ADHD-om kod djece

Stres u trudnoći može rezultirati s ADHD-om kod djece

Stres u trudnoći može rezultirati s ADHD-om kod djece
  • Objavljeno: Utorak, 10.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trudnice koje su pod stresom imaju veću vjerojatnost da će imati nediscipliniranu i temperamentnu djecu.

Istraživači su otkrili snažnu povezanost između mentalnih pritisaka na majke u prvim mjesecima života djeteta te u ponašanju djeteta kada uđe u školsku dob, prenosi Top News.

Smatra se da visoka razina hormona stresa u maternici utječe na delikatni razvoj mozga nerođenog djeteta.

Istraživanje, koje je pratilo tisuće djece od njihovog života u utrobi pa sve do školske dobi, otkrilo je kako prisutnost hormona povećava vjerojatnost da će dijete imati poremećaj pažnje i hiperaktivni poremećaj te još neke druge probleme u ponašanju.

Alina Rodriguez i njezine kolege s Instituta za psihijatriju na King's Collegeu u Londonu, proučavali su više od 1.700 majki i njihove djece.

Otkrili su kako su majke koje su bile pod stresom u trudnoći, ili su pretrpjele težak gubitak ili prekid s voljenom osobom, imale veću vjerojatnost da će im djeca imati ADHD ili neke druge emocionalne probleme, kao što je recimo temperamentnost.

Također su otkrili kako će se ta djeca teže slagati s drugom djecom.

No, Rodriguez napominje trudnicama da se ne uznemiruju zbog ovih rizika, dodajući: „Važno je ovu informaciju staviti u perspektivu te nastaviti sa svojim životom opušteno. Uvijek se nastojte pokušati opustiti, potražite nekad i pomoć od raznih ljudi te radite stvari koje vas čine sretnima."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti