Kava, tjelovježba i puhanje nosa povećavaju rizik od moždanog udara

Kava, tjelovježba i puhanje nosa povećavaju rizik od moždanog udara

Kava, tjelovježba i puhanje nosa povećavaju rizik od moždanog udara
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakodnevne aktivnosti kao što su ispijanje kave, energičan seks, pa čak i puhanje nosa mogu uzrokovati prsnuće krvnih žila u mozgu.

Gubljenje strpljenja i nagli šok također privremeno povećavaju rizik od moždanog udara među ljudima koji imaju aneurizme, tvrde znanstvenici.

Znanstvenici kažu kako ove aktivnosti, koje se možda ne čine osobito rizičnima, dovode do naglog povećanja krvnog tlaka koji onda može uzrokovati prsnuće krvnih žila u mozgu.

No, dok ograničavanje potrošnje pića koji sadrže kofein može smanjiti rizik, istraživači napominju kako je važno ne izbjegavati fizičke vježbe, zato što nas one štite od drugih uvjeta kao što su bolesti srca.

Procjenjuje se da oko 2 posto populacije ima intrakranijalnu aneurizmu, slabost u ovojnici krvnih žila u mozgu koji onda uzrokuje stvaranje „balona" koji onda puca.

Samo malo ih prsne, no one uzrokuju moždani udar tako što krvare u bazi mozga, poznatije kao subarahnoidno krvarenje.

Istraživači s University Medical Center-a iz Utrechta, pronašli su 250 pacijenata koji su pretrpjeli jedan od opasnih moždanih udara te su ih ispitali koje aktivnosti su radili taman prije napada te kako često iste aktivnosti provode.

U istraživanju su identificirali osam faktora koji čine moždani udar vjerojatnijim, na prvom mjestu s konzumacijom kave koja povećava rizik za 10,6 posto, slijedi ga snažna fizička vježba (7,9 posto), puhanje nosa (5,4 posto) te seksualni odnos (4,3 posto).

Naprezanje prilikom zadržavanja stolice (3,6 posto), potrošnja kole (3,5 posto), ako vas netko uplaši ili uznemiri (2,7 posto) te jaka ljutnja (1,3 posto), također povećavaju rizik.

Monique H.M. Vlak, glavna autorica istraživanja zaključuje, a Telegraph prenosi: „Svi ovi događaji izazivaju naglo povećanje krvnog tlaka, a ono je jedno od uobičajenih uzroka puknuća aneurizme."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti