Glazbenim putevima do zdravlja

Glazbenim putevima do zdravlja

Glazbenim putevima do zdravlja
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Dreamstime.com

Kategorija: Zanimljivosti

Ove se godine navršava 250. obljetnica rođenja glazbenog genija Ludwiga van Beethovena. Najizvođeniji klasični skladatelj, čija se djela gotovo svakodnevno čuju na radiju ili televiziji, stvorio je oko 700 skladbi. Njegova Devetoj Simfoniji, u trajanju od 74 minute, izvedena pod dirigentskom palicom Wilhelma Furtwänglera, poslužila je kao predložak na temelju koje danas imamo točno određen kapacitet kompakt diska.

Foto: David C. Rehner, Dreamstime.com

Beethovenova glazba je druga najpopularnija na platformi Spotify s oko 5,1 milijun puštanja mjesečno, a o poštovanju koje uživa širom svijeta govori u prilog i činjenica da postoji preko 700 ulica i trgova nazvano njegovim imenom. Pjesma Roll over Beethoven od Chucka Berryja prema Rolling Stone magazinu nalazi se na 97. mjestu top liste 500 najvećih hitova svih vremena.

Foto: Tobias Arhelger, Dreamstime.com

U Bonnu, njegovom rodnom gradu, još krajem 2019. otvorena je njegova rodna kuća, koja instant postaje jedan od najposjećenijih muzeja grada. Multimedijalna šetnja gradom – Beethovenova priča, tijekom koje posjetitelji obilaze 22 originalne i javno dostupne lokacije, glavna je atrakcija „Beethovenove godine“, usmjerena na bonnsko razdoblje skladateljeva života.

Četverotjedni Beethovenfest slavi se svake godine još od 1845., a Beethovenova djela predstavljena su kroz sedamdesetak koncerata međunarodnih orkestara, ansambla i solista na više od 20 lokacija.

Foto: Romasph, Dreamstime.com

Jedna od budućih važnijih institucija u gradu bit će i Beethoven Hall (Beethovenhalle), spomenik kulture koji otvara svoja vrata 2022. godine.

S obzirom na cjelokupnu situaciju oko COVID-19, navedene manifestacije, ali i mnoge druge, produžuju se sve do jeseni 2021.godine. Više o tome potražite na linku.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti