Gubitak zuba povezan s gubitkom pamćenja

Gubitak zuba povezan s gubitkom pamćenja

Gubitak zuba povezan s gubitkom pamćenja
  • Objavljeno: Subota, 08.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starije osobe koje izgube zube mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja demencije.

Najnovije istraživanje uključivalo je više od 4.000 japanskih sudionika, u dobi od 65. godina i starijih, a svi oni bili su podvrgnuti stomatološkom pregledu i psihijatrijskoj procjeni.

U usporedbi s ispitanicima koji su još uvijek imali većinu svojih prirodnih zubi, oni s manje prirodnih ili oni bez zuba, imali su puno veću vjerojatnost da su doživjeli neki oblik gubitka pamćenja ili su u ranoj fazi Alzheimerove bolesti.

Sudionici sa simptomima gubitka pamćenja, uglavnom su izvještavali kako su rijetko odlazili kod stomatologa, a neki da čak uopće nisu odlazili. Glavna istraživačica dr. Nozomi Okamoto, objašnjava kako bi ova činjenica mogla biti jedno od objašnjenja za nalaze ovog istraživanja, no ipak sugerira kako možda postoje neke druge poveznice između gubitka zuba i problema s pamćenjem.

„Infekcije na desnima koje mogu dovesti do gubitka zuba isto tako mogu oslobađati tvari koje uzrokuju upale, što će zauzvrat povećati upale u mozgu koje uzrokuju odumiranje neurona i ubrzavaju gubitak pamćenja," dodaje dr. Nozomi Okamoto, a prenosi prenosi Yahoo.

„Gubitak senzornih receptora oko zuba povezano je s nekim od neurona koji odumiru."

Ova situacija može dovesti do začaranog kruga, Okamoto zaključuje. Gubitak ovih moždanih veza može uzrokovati ispadanje zubi, što onda dodatno doprinosi kognitivnom propadanju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti