Hidratacija tijekom trčanja – što trebate znati?

Hidratacija tijekom trčanja – što trebate znati?

Hidratacija tijekom trčanja – što trebate znati?
  • Objavljeno: Subota, 09.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pravilna hidratacija tijekom trčanja može trčanje značajno olakšati i učiniti učinkovitijim. Važno je piti vodu, ali ne i pretjerati.

Pripazite na unos vode dan prije trčanja. Zapravo, to je možda i važnije nego unos vode tijekom samog trčanja. Ako dan prije unesete adekvatnu količinu vode, vaše stanice će biti hidratizirane i spremne za napor.

Ako planirate trčati 1 sat ili manje, onda vam voda ni neće biti potrebna, osim ako je vruće ili je u zraku prisutna velika vlaga. Popijte vodu prije nego pođete trčati i nakon samog trčanja.

Unos vode je važniji ako trčite na duge staze, ali ne morate piti onoliko vode koliko ste tekućine iznojili. Osluškujte tijelo i vrlo brzo ćete shvatiti koja količina vode vam najbolje odgovara. Previše vode tijekom trčanja može uzrokovati probavne smetnje.

Ako planirate utrku, onda je hidratacija dan prije još važnija. Prije utrke popijte oko 400ml vode i to bi vam trebalo biti dovoljno da izdržite bez vode tijekom same utrke.

U slučaju trčanja i višesatnog boravka u prirodi, svakako ponesite vodu sa sobom. Ako je vani vruće, onda je još bolji izbor sportski napitak koji će nadomjestiti izgubljene elektrolite i održavati visoku razinu energije.

Saznajte koliko vode tijelu treba za mršavljenje!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti