„HIIT“ vježbanje: nova vrsta treninga dokazano je najučinkovitija!

„HIIT“ vježbanje: nova vrsta treninga dokazano je najučinkovitija!

„HIIT“ vježbanje: nova vrsta treninga dokazano je najučinkovitija!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pexels

Kategorija: Zanimljivosti

Trening pod nazivom „HIIT“ uključuje kratke intervale intenzivnog vježbanja, učinkovitiji je za gubitak kilograma od duljeg vježbanja nižeg intenziteta, a to je pokazala nedavna studija čije je rezultate u subotu objavio BBC.

HIIT trening ne traje dulje od 20-ak minuta, a prilagoditi se može početnim i naprednim vježbačima. HIIT sistem treninga možemo provoditi na različite načine, poput kružnih treninga s težinom vlastitog tijela ili uz vanjsko opterećenje, izmjenom sprintova i hodanja ili laganog trčanja, kombiniranjem visoko intenzivnih kardio vježbi i vježbi snage.

Važno je da u periodu rada osobe koje vježbaju daju sve od sebe, a odmor služi kako bi se tijelo oporavilo za idući interval u kojem se opet maksimalno angažirate.

Znanstvenici iz Saveznog sveučilišta u Goiasu u Brazilu analizirali su podatke 576 muškaraca i 522 žene različitih stupnjeva kondicije. Intervalni trening definira se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza. Te vježbe uspoređene su s duljim umjerenim vježbanjem u trajanju prosječno između 30 i 45 minuta. Svi su sudionici vježbali najmanje 4 tjedna. Oni koji su radili HIIT izgubili su prosječno 1,58 kilograma, a oni koji su vježbali nižim intenzitetom 1,13 kg.

Doktor Niels Vollaard sa Sveučilišta Stirling, stručnjak za zdravlje i vježbanje, kaže da je paradoks u tome da se više kalorija potroši za duljeg umjerenog vježbanja, ali ipak postoje dva moguća objašnjenja za veći gubitak kilograma kod HIIT-a.

Prvi je da HIIT dovodi do veće potrošnje kalorija nakon vježbanja pa metabolizam može biti povišen čak i jedan dan nakon HIIT treninga, a drugi je da nakon takvog treninga, ljudi su jednostavno manje gladni.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su radili HIIT, intervalni trening visokog intenziteta, zabilježili gubitak kilograma 28,5% veći od onih koji su umjereno dulje vježbali.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da HIIT nije za svakoga. Takvo vježbanje povećava rizik od ozljeda i dovodi do višeg kardiovaskularnog stresa pa dobro razmislite prije nego što se odlučite isprobati.

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti