Hladno vrijeme uzrokuje srčane probleme

Hladno vrijeme uzrokuje srčane probleme

Hladno vrijeme uzrokuje srčane probleme
  • Objavljeno: Subota, 14.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dva nova istraživanja, predstavljena na Europskom kardiološkom kongresu, pokazuju da hladno vrijeme može uzrokovati nastanak srčanih problema, ali i srčanog udara.

Prvo istraživanje znanstvenika iz Švicarske, vođeno dr. Pedrom Marques-Vidalom, pokazuje da su faktori rizika za nastanak srčanih bolesti, uključujući visok krvni tlak, kolesterol i veći opseg struka, najviši za vrijeme zimskih mjeseci, naročito za vrijeme siječnja i veljače, a najniži za vrijeme ljetnih mjeseci, pogotovo za vrijeme srpnja i kolovoza.

Znanstvenici su do rezultata došli proučavanjem zdravlja 107090 osoba, dobi od 35 do 80 godina, iz čak 10 zemalja.

Primjerice, sistolički krvi tlak je bio za 3.5mm/Hg viši za vrijeme zimskih mjeseci, u odnosu na ljetne mjesece. Opseg struka je bio za 1 centimetar veći tijekom zimskih mjeseci, a ukupni kolesterol za 0.24mm/l viši u odnosu na ljetne mjesece.

U drugom istraživanju, provedenom od strane znanstvenika iz Belgije, a vođeno dr. Marcom Claeysom, se pokazalo da niže temperature zraka označavaju povećan rizik od nastanka srčanog udara.

Rizik od nastanka srčanog udara se povećao za 7% pri smanjenju temperature zraka od 10°C. Ipak, znanstvenici nisu pronašli točnu poveznicu između srčanog udara i smanjenja temperature zraka. Do rezultata su došli proučavanjem zdravlja 15964 osoba prosječne dobi od 63 godine, prenosi HealthNews.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti