Sjedenje uzrokuje depresiju

Sjedenje uzrokuje depresiju

Sjedenje uzrokuje depresiju
  • Objavljeno: Petak, 13.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika je otkrilo da cjelodnevno sjedenje ima negativan učinak na raspoloženje.

U istraživanju je sudjelovalo 8950 žena u dobi od 50 do 55 godina. Znanstvenici su zabilježili podatke o njihovim simptomima depresije i razini fizičke aktivnosti. Podijelili su ih u grupe, ovisno o prosječnom dnevnom razdoblju sjedenja - 4 i manje sata, 4 do 7 sati, više od 7 sati.

Rezultati su pokazali da žene, koje sjede više od 7 sati dnevno, imaju za 47% veći rizik od nastanka depresije, u odnosu na žene koje sjede 4 ili manje sata dnevno.

Žene, koje ne vježbaju svakodnevno i uz to sjede više od 7 sati dnevno, imaju čak 99% veći rizik od nastanka depresije.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Preventive Medicine, ističu da ako primijetite da svakodnevno vodite borbu s lošim raspoloženje, svakako trebate posjetiti stručnjaka jer je možda riječ o depresiji.

Prethodna istraživanja su pokazala da tjelovježba značajno smanjuje rizik od nastanka depresije, čak i kod osoba koje prolaze kroz teška životna razdoblja.

Ne trebate svaki dan vježbati satima, lagana šetnja do trgovine, posla ili parkom će biti sasvim dovoljna da popravi vaše raspoloženje. No, što se tiče mršavljenja, svakako ćete trebati povećati intenzitet vježbanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti