Hormoni ne utječu na raspoloženje

Hormoni ne utječu na raspoloženje

Hormoni ne utječu na raspoloženje
  • Objavljeno: Petak, 29.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pomalo ste tjeskobni? Nažalost, više nećete moći svoje hormone koristiti kao izgovor. Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da pad razine estrogena nema nikakav utjecaj na raspoloženje žena.

Prethodna istraživanja su pokazala da estrogen može utjecati na raspoloženje, ali ovim istraživanjem smo pokazali da povezanost nije baš toliko jaka, izjavio je voditelj istraživanja prof. Victor Henderson.

U istraživanju su sudjelovale žene koje su prošle menopauzu, kao i one koje menopauza tek čeka. Znanstvenici su uspoređivali promjene raspoloženja kako bi ustanovili igraju li hormoni, naročito estrogen, veliku ulogu.

Rezultati su pokazali da razina hormona ne igra značajnu ulogu u određivanju raspoloženja. Ipak, znanstvenici vjeruju da su nagle promjene razine hormona zaslužne za promjene raspoloženja, a ne nužno sama razina hormona, prenosi Prevention.

Znanstvenici vjeruju da raspoloženje može velikim dijelom biti određeno genetskim i biološkim faktorima. Ipak, često zaboravljamo da životne navike i stil također utječu na raspoloženje.

Stoga se nemojte čuditi ako se vaše raspoloženje naglo mijenja kada ste neispavani, hranite se nezdravo ili ste premalo fizički aktivni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti