Proteini za doručak kontroliraju apetit

Proteini za doručak kontroliraju apetit

Proteini za doručak kontroliraju apetit
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su potvrdili ono što mislimo već duže vrijeme, a to je da povećanje unosa proteina za doručak može smanjiti rizik od prejedanja kasnije u danu, prenosi HealthyLiving.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje čiji su rezultati pokazali da žene, koje unose veću količinu proteina za doručak imaju manje problema s kontrolom apetita kasnije u danu.

Za potrebe istraživanja, žene su podijelili u 2 grupe. Obje grupe su svaki dan doručkovale, a jedina je razlika bila u vrsti doručka. Doručak je u objema grupama sadržavao oko 300 kalorija.

Jedna grupa je doručkovala visokoproteinski obrok, kao što su jaja sa kobasicama ili jogurtom, a druga grupa je doručkovala niskoproteinski obrok.

Žene, koje su doručkovale visokoproteinski obrok, su također unosile 30 do 39 grama proteina, u odnosu na žene iz druge grupe, koje su unosile oko 8 grama proteina.

Rezultati su pokazali da visokoproteinski obroci smanjuju rizik od prejedanja u toku dana i da smanjuju unos kalorija za vrijeme ručka i večere.

Znanstvenici ističu da bi svakim glavnim obrokom trebali unijeti oko 30 grama proteina, kako bi se zadovoljila ukupna dnevna potreba za proteinima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti