Na prirodan način povećajte razinu oksitocina u tijelu!

Na prirodan način povećajte razinu oksitocina u tijelu!

Na prirodan način povećajte razinu oksitocina u tijelu!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oksitocin je hormon koji se proizvodi u hipotalamusu i ima ulogu neurotransmitera. Vrlo često se naziva hormon ljubavi jer se otpušta tijekom dodira i fizičke stimulacija. Ovaj hormon igra važnu ulogu u tome kakav ćemo odnos imati s partnerom.

Fizički dodir

Zagrljaji, poljupci i maženje povećavaju razinu oksitocina u tijelu. Razina oksitocina je inače vrlo visoka kada smo u odnosu punom ljubavi. Tijekom orgazma se oslobađa vrlo visoka razina oksitocina, a kod muškaraca se oslobađa samo onda kada su s nekime koga vole.

Provjerite kakvu moć krije dodir!

Pozitivne riječi

Uvijek ćemo se dobro osjećati kada primimo kompliment. Tada vjerujemo da smo voljeni i naše samopouzdanje raste. Razina oksitocina se uvijek povećava kada smo brižni jedni prema drugima. Riječi imaju veliku moć. Kada se osjećamo voljeno, tada se razina oksitocina povećava.

Slušanje

Svatko se želi osjećati prihvaćeno. Svi želimo znati da nas se doživljava i sluša. Slušanje je odličan način za povećanje razine oksitocina u tijelu. Kada s nekim vodite dubokouman razgovor, tada s tom osobom produbljujete odnos i mozak će početi oslobađati hormone zaslužne za stvaranje osjećaja nagrađivanja.

Smijeh

Smijeh je zarazan i tijekom smijanja se otpušta oksitocin. Nitko ne može ostati ravnodušan kada mu je upućen srdačan i iskren osmjeh. Istraživanja su pokazala da smijeh poboljšava zdravlje cjelokupnog organizma. Sretne osobe znaju kako živjeti u trenutku i to im omogućava neprestano oslobađanje od toksina.

Saznajte kako smiješni događaji jačaju imunitet!

Meditacija

Razina hormona u tijelu postaje uravnotežena kada ste opušteni. Tijekom meditacije se oslobađa oksitocin a smanjuje se razina hormona stresa. Meditacija regulira razinu krvnog tlaka i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Tjelovježba

Tijekom vježbanja se oslobađaju endorfini i oksitocin. Istraživanja su pokazala da se tijekom vježbanja oslobađa visoka razina različitih hormona. Za to vam nisu potrebni sati vježbanja. Dovoljno je malo brže šetati.

Pomaganje

Tijekom pomaganja drugima ili volontiranja povećava se razina oksitocina u tijelu. Svaki put kada nekome nešto poklonimo osjećamo se bolje. Davanje i pomaganje je odlično za povezivanje s drugima.

Provjerite zašto je dobro biti velikodušan!

Kreativne aktivnosti

Tijekom kreativnog rada se smanjuje razina hormona stresa. Tada niste zabrinuti i ne postoji ništa čega biste se trebali bojati. Dok slikate, crtate, pišete ili svirate, ne postoji ništa drugo o čemu biste mogli razmišljati. Tijekom kreativnih aktivnosti mozak je preplavljen hormonima sreće.

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci umiruju i potiču oslobađanje oksitocina u tijelu. Istraživanja su pokazala da dodirivanje kućnog ljubimca ima jednak učinak kao i dodirivanje druge osobe. Dokazano je da kućni ljubimci mogu regulirati razinu krvnog tlaka i poboljšati zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije