Hrana koju moraju izbjegavati oni s bolesnim jetrima

Kategorija: Zanimljivosti
Oni su naime, izvor lipidnih peroksida (tj. užeglih masti) koji su toksični za jetra, te nezasićenih masnih kiselina. Lipidni peroksidi imaju snažan imunosupresivni učinak i oštećuju membrane stanica jetra.
Stoga ti bolesnici trebaju konzumirati hladno-prešana ulja, poput maslinova, sezamova i bučina ulja. Posebno je složena priča o kavi. Iako kava ublažava štetan utjecaj alkohola na jetra, istraživanja su pokazala da kofein ipak treba izbjegavati, jer bolesna jetra (posebno ako je riječ o cirozi jetara ili oštećenjima izazvanim hepatitisom) mnogo sporije prerađuje kofein.
Izvor:
vecernji.hr
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
-
Recept tjedna
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept mjeseca
Krem juha od poriluka i krumpira
40 min12345