Hrvatski ginekolozi objavili smjernice za primjenu oralne hitne kontracepcije

Hrvatski ginekolozi objavili smjernice za primjenu oralne hitne kontracepcije

Hrvatski ginekolozi objavili smjernice za primjenu oralne hitne kontracepcije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neplanirane trudnoće važan su i trajan problem u nas i u svijetu. Usprkos širokoj dostupnosti djelotvornih kontracepcijskih metoda koje omogućavaju kvalitetnu individualizaciju u odabiru, gotovo polovina svih trudnoća je neplanirana, od kojih približno pola završi pobačajem.

Oralna hitna kontracepcija je metoda sprječavanja neplanirane trudnoće koja se primjenjuje nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili neuspješne primjene neke od metoda redovite kontracepcije. Primjena ove metode značajno smanjuje rizik trudnoće i predstavlja zadnju priliku za sprječavanje neplanirane trudnoće i svih njenih posljedica. Dileme i kontroverze koje prate ovu indikaciju proizlaze uglavnom iz nepoznavanja osnovnih činjenica o mehanizmu djelovanja oralnih hitnih kontraceptiva, kao i nepoznavanja zaključaka populacijskih ispitivanja o učincima dostupnosti oralnih hitnih kontraceptiva na spolno ponašanje i kontracepcijske navike. Neposredno potaknuti odlukom Europske komisije o promjeni načina izdavanja lijeka za hitnu kontracepciju ellaOne iz receptnog u bezreceptni, dva ginekološka društva (Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, Hrvatsko društvo ginekologa i opstetričara) i Sekcija ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Hrvatskog liječničkog zbora pristupili su izradi Smjernica za primjenu oralne hitne kontracepcije. Cilj im je bio iznijeti znanstveno utemeljen stručni stav o oralnoj hitnoj kontracepciji i na taj način pomoći liječnicima i svim drugim zdravstvenim radnicima da ženama omoguće učinkovitu i sigurnu primjenu ovih metoda kontracepcije.

Smjernice se temelje na dostupnim medicinskim dokazima: aktualnim znanstvenim spoznajama i kliničkim postupnicima koji su ocijenjeni kvalitetom medicinski utemeljenih dokaza, vrstom preporuke te postupcima formalnog konsenzusa čime se kvalificiraju kao S2k smjernice. Recenzirali su ih ugledni recenzenti, a sukladno postupniku, službeno su usvojene nakon provedene javne rasprave. Cjelovit tekst smjernica dostupan je na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju: http://www.hdhr.org/izdanja/ORALNA-HITNA-KONTRACEPCIJA.pdf

U nastavku teksta prenosimo ključne poruke Smjernica za primjenu oralne hitne kontracepcije.

Sažetak ključnih preporuka

Definicija i indikacije za korištenje hitne kontracepcije

Oralna hitna kontracepcija je metoda kontracepcije koja se uzima putem usta što je prije moguće nakon nezaštićenog ili djelomično zaštićenog spolnog odnosa, kao i u slučajevima nepravilnog korištenja redovite kontracepcije ili zatajenja iste – sa svrhom sprječavanja neplanirane trudnoće.

Termini „postkoitalna kontracepcija“ ili „ pilula za dan poslije“ mogu biti zbunjujući pa se njihova upotreba ne preporuča.

Kada treba preporučiti korištenje oralne hitne kontracepcije

Oralnu hitnu kontracepciju treba preporučiti svakoj ženi koja želi spriječiti trudnoću nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode neovisno o fazi ciklusa. Preporučuje se korištenje oralne hitne kontracepcije što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa (preporučljivo unutar 24 sata) s obzirom da su svi oralni hitni kontraceptivi značajno djelotvorniji što se prije upotrebe.

Metode oralne hitne kontracepcije

Dvije su metode oralne hitne kontracepcije. Obje metode sastoje se u primjeni jedne tablete koja sadržava ili 1.5 g sintetskog gestagena levonorgestrela (tvornička imena Escapelle, Vikela) ili 30 mg mikroniziranog ulipristalacetata, selektivnog modulatora progesteronskih receptora (tvorničko ime ellaOne).

Mehanizam djelovanja oralne hitne kontracepcije

Temeljni mehanizam djelovanja levonorgestrela i ulipristal acetata u hitnoj kontracepciji je prevencija ili odgađanje LH vala, odnosno ovulacije.

Nema dokaza koji podupiru tezu da oralni hitni kontraceptivi s levonorgestrelom ili ulipristalacetatom ometaju implantaciju oplođene jajne stanice.

Oralni hitni kontraceptivi s levonorgestrelom ili ulipristalacetatom ne uzrokuju pobačaj već postojeće trudnoće. Dakle, nemaju abortivni učinak.

Djelotvornost oralne hitne kontracepcije

Levonorgestrel kao oralni hitni kontraceptiv (LNG-HK) smanjuje rizik nastanka trudnoće najmanje za polovicu a moguće i do 80 do 90% nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Klinička djelotvornost LNG-HK gubi se nakon 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa pa ne pokriva period preživljavanja spermija. Oralni hitni kontraceptiv s ulipristal acetatom (UPA-HK) učinkovitiji je od LNG-HK: opaženi broj trudnoća za tri je puta manji unutar prva 24 sata, a skoro upola manji unutar 72 sata i 120 sati od nezaštićenog spolnog odnosa pa je najbolja opcija. UPA-HK ima trajno održanu djelotvornost tijekom svih 5 dana preživljavanja spermija, zbog čega se može propisati unutar 120 sata od nezaštićenog spolnog odnosa.

LNG-HK djelotvorno sprječava ovulaciju ukoliko se primjeni prije početka LH vala. U periovulacijskom razdoblju nakon početka LH vala djelotvornost LNH-HK usporediva je s placebom. Za razliku od LNG-HK, UPA-HK ostaje djelotvoran i nakon početka LH vala, odnosno pri dimenzijama folikula jednakim ili većim od 18 mm odgađajući ovulaciju u 79% ciklusa. Nakon postizanja vršnih koncentracija LH vala, UPA-HK više nije djelotvoran u sprječavanju ovulacije.

Sigurnost oralne hitne kontracepcije

Upotreba oralnih hitnih kontraceptiva nema ozbiljnih medicinskih komplikacija. Sigurni su za primjenu.

Kontraindikacije i oprez

Jedina kontraindikacija za primjenu LNG-HK i UPA-HK je preosjetljivost na aktivni sastojak ili neki drugi sastojak lijeka. Oba oralna hitna kontraceptiva se ne preporučuju za korištenje u žena s teškim oštećenjem jetre.

Oralna hitna kontracepcija se ne smije uzimati u trudnoći s obzirom da nema terapijsko djelovanje. Za isključivanje trudnoće obično je dostatan anamnestički podatak o redovitom dolasku i uobičajenom obimu menstruacije koja je prethodila uzimanju oralne hitne kontracepcije kod žena s redovitim ciklusima.

Priprema za upotrebu oralne hitne kontracepcije

Klinički i laboratorijski pregled prije uporabe oralne hitne kontracepcije nije nužan. Liječnicima i zdravstvenim radnicima preporučuje se savjetovati korisnice vezano uz individualnu potrebu za korištenjem oralne hitne kontracepcije, o metodama hitne kontracepcije (učinkovitosti, nuspojavama, interakcijama), o potrebi za korištenjem dodatne kontracepcijske zaštite (metode zapreke) do kraja ciklusa kao i potrebu za isključenjem trudnoće u slučaju izostanka menstruacije duže od 7 dana.

Praćenje korisnica nakon uporabe oralne hitne kontracepcije

Obavezni pregled nakon korištenja oralne hitne kontracepcije nije potreban osim ako korisnica ima problema ili pitanja.

Nakon korištenja oralne hitne kontracepcije korisnicama se savjetuje posjet liječniku ako:

  • imaju potrebu za kontracepcijom ili žele promijeniti metodu kontracepcije
  • izostane menstruacija više od 3 tjedna od uzimanja hitne kontracepcije jer to može biti znak trudnoće
  • imaju nepravilna krvarenja s bolom u donjem abdomenu uz izostanak menstruacije jer to može biti znak ektopične trudnoće
  • postoji potreba za isključenjem spolno prenosivih bolesti
  • postoji potreba za rješavanje problema vezanih uz silovanje
  • imaju bilo koji drugi zdravstveni problem

Oralna hitna kontracepcija i spolno ponašanje

Mogući nepovoljni utjecaj na oralne hitne kontracepcije na spolno ponašanje i kontracepcijske navike korisnica dugo je zabrinjavao javnost i struku. Rezultati čak 15 različitih populacijskih studija otklanjaju strah kako će dostupnost oralne hitne kontracepcije povećati učestalost rizičnih spolnih ponašanja. Samo je jedna ponovljena analiza jedne studije pokazala kako je dostupnost oralne hitne kontracepcije možebitno povećala učestalost spolnih odnosa te smanjila sklonost korištenja drugih metoda kontracepcije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti