HZJZ: Djeca starija od 5 godina mogu se cijepiti od 13.12.

HZJZ: Djeca starija od 5 godina mogu se cijepiti od 13.12.

HZJZ: Djeca starija od 5 godina mogu se cijepiti od 13.12.
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

HZJZ je objavio najnovije upute za cijepljenje djece protiv Covid-19 koje u Hrvatsku stiže 13. prosinca, cijepljenje će započeti nekoliko dana nakon pristizanja cjepiva.

Za cijepljenje djece u dobi 5 do 11 godina registrirano je cjepivo: Comirnaty 10 mikrograma/doza proizvođača Pfizer-BioNTech, dok su za cijepljenje djece u dobi 12 i više godina registrirana dva cjepiva: Comirnaty 30 mikrograma/doza proizvođača Pfizer-BioNTech i Spikevax proizvođača Moderna. Oba cjepiva temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA: mRNA cjepiva.

Iz HZJZ cijepljenje preporučuju svoj djeci i mladima u dobi 5 i više godina, dok ističu da za dob mlađu od 5 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca te dobi ne mogu cijepiti.

Covid-19 kod djece

Inače, djeca zaražena SARS-CoV-2 virusom najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Teški oblici koji zahtijevaju hospitalizaciju, skrb u jedinicama intenzivnog liječenja ili smrt su rijetki. Djeca s određenim kroničnim bolestima imaju povećan rizik razvoja teške kliničke slike mada su ograničeni podaci koji su to klinički rizični čimbenici specifični za djecu dobi 5 i više godina. Rizični čimbenici koji se najčešće navode su pretilost, kronične neurološke bolesti, kronične bolesti srca, kronične plućne bolesti uključujući prema nekim istraživanjima astmu, dijabetes, maligne bolesti i imunodeficijencije.

Djeca imaju rizik razvoja multisistemskog inflamantornog sindroma (MIS-C) povezanog s nedavnom infekcijom SARS-CoV-2, što je ozbiljno stanje iako se procjenjuje da je rijetko. Također postoji rizik razvoja dugotrajnog Covid-a (postCovid-a), a trenutno oskudni podaci ipak govore da je rizik niži nego u odraslih.

Iz HZJZ također podsjećaju da pandemija ima i druge negativne utjecaje na djecu, na njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Ograničenja okupljanja, samoizolacija, nastava na daljinu i smanjena dostupnost sporta i drugih izvannastavnih aktivnostima bitno utječu na kvalitetu života djece. Iako djeca sudjeluju u prijenosu (transmisiji) virusa utjecaj nije do kraja razjašnjen i ovisan je o okruženju.

Organizacija cijepljenja i upute za roditelje

Roditelji/skrbnici koji žele da se njihova djeca cijepe, za cijepljenje protiv Covid-19 trebaju se javiti izabranom pedijatru odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku, a cijepljenje se može organizirati i na punktovima. Kod organizacije cijepljenja na punktovima, cijepljenje djece ove dobi potrebno je odvojiti od cijepljenja odraslih vremenski ili prostorno. Kod prostornog odvajanja (primjerice jedan dio punkta je namijenjen za cijepljenje djece), najmanje jedan cjepitelj treba biti zadužen isključivo za cijepljenje djece. Ovo je važno zbog drugačijih doza cjepiva za djecu u dobi 5 do 11 godina nego za ostale. Pedijatri i liječnici obiteljske medicine cjepivo trebaju preuzeti u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.

Iz HZJZ-a posebno preporučuju cijepljenje djece koja pripadaju određenim skupinama, a to su djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti Covid-19; djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti Covid-19 (posebno ako se radi o bolesnim članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 5 godina) ne mogu biti cijepljeni, te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja) te djeca dugotrajnije smještena u različitim oblicima kolektivnog smještaja s noćenjem. Djeca u dobi 5 do 11 godina na cijepljenje dolaze u pratnji roditelja/skrbnika.

Nuspojave cijepljenja kod djece

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) je zaključilo da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti Covid-19.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti