Studija otkrila koliko su učinkovite maske i druge mjere protiv koronavirusa

Studija otkrila koliko su učinkovite maske i druge mjere protiv koronavirusa

Studija otkrila koliko su učinkovite maske i druge mjere protiv koronavirusa
  • Objavljeno: Utorak, 23.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nošenje zaštitnih maski najučinkovitija je mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, jer smanjuje broj novih slučajeva zaraze za čak 53% - pokazuje nova studija koju je objavio British Medical Journal.

Osim nošenja maski, socijalna distanca i pranje ruku također učinkovito smanjuju broj slučajeva, no nošenje maski se pokazalo najučinkovitijom mjerom za sprječavanje pandemije COVID-19.

Istraživački tim, sastavljen od stručnjaka iz Australije, Kine i Ujedinjenog kraljevstva, je analizirao 72 studije o epidemiološkim mjerama za sprječavanje pandemije. Proučavanjem studija koje su obrađivale nošenje maski, znanstvenici su otkrili da one mogu smanjiti broj slučajeva zaraze za 53%, kao i smanjiti smrtnost od koronavirusa.

Kliknite na link ili sliku i saznajte koja je razlika između koronavirusa, alergije, gripe i prehlade?

Redovito pranje ruku također smanjuje broj slučajeva zaraze koronavirusom do 53%, međutim ovi rezultati nisu statistički značajni zbog malog broja uključenih studija. Temeljem studija koje su proučavale učinkovitost socijalnog distanciranja, istraživači su otkrili da je ova mjera smanjila slučajeve zaraze za 25%.

Ostale studije koje je istraživački tim proučavao pokazale su da i druge mjere, kao što su karantena, zatvaranje škola, zatvaranje granica, ograničavanje putovanja i druge mjere, također značajno umanjuju stopu širenja zaraze. Ipak, ukupnu učinkovitost tih mjera za sad nije analizirana.

Iako ova studija ukazuje na to da nošenje maski i fizičko distanciranje mogu smanjiti prijenos virusa, broj novooboljelih i smrt uzrokovanu koronavirusom, znanstvenici ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja. Buduća bi istraživanja trebala procijeniti učinkovitost epidemioloških mjera nakon što se postigne odgovarajuća procijepljenost, kako bi se mogli izvesti aktualniji zaključci.

Ipak, znanstvenici smatraju da daljnje obuzdavanje pandemije COVID-19 ne ovisi samo o broju cijepljenih i njegovoj učinkovitosti, već i o pridržavanju epidemiološkim mjerama.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti