Imaju li autisti previše sinapsi u mozgu?

Imaju li autisti previše sinapsi u mozgu?

Imaju li autisti previše sinapsi u mozgu?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenicima još uvijek nije poznato što točno uzrokuje autizam, ali vjeruju da su odgovorne abnormalnosti u strukturi mozga koje ga sprječavaju da funkcionira pravilno.

U posljednjem istraživanju na temu autizma, objavljenom u časopisu Neuron, prof. Guomei Tang je zajedno sa svojim stručnim timom analizirala mozgove od 26 djece i adolescenata koji su patili od autizma i umrli od nekog drugog razloga. Također, analizirali su 22 mozga djece, koja prije smrti nisu patila od autizma.

U svrhu boljeg poznavanja same bolesti, znanstvenici su u suglasnosti s roditeljima, analizirali mozgove djece nakon njihove smrti. Znanstvenici su analizirali gustoću sinapsi svakog mozga i brojali su u koliko ogranaka se ona grana. Sinapse su dijelovi mozga pomoću kojih se moždane stanice međusobno povezuju i komuniciraju.

Znanstvenici su otkrili da se broj ogranaka sinapsi kod djece, koja nisu patila od autizma, u adolescentskoj dobi smanji za otprilike 50%. No, broj ogranaka kod djece, koja su patila od autizma, se u adolescentskoj dobi smanjio za samo 16%.

Daljnja analiza je pokazala da mozak, djece koja su patila od autizma, sadrži neurone koji su sačinjeni od starih i oštećenih spojeva.

Znanstvenici ističu da je za napredak u učenju ključna formacija novih sinapsi. No, ovo istraživanje je pokazalo da povećan broj ogranaka na sinapsama ima negativan utjecaj na funkcioniranje mozga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti