Imate problema sa spavanjem? Isprobajte tehnike protiv stresa i anksioznosti

Imate problema sa spavanjem? Isprobajte tehnike protiv stresa i anksioznosti

Imate problema sa spavanjem? Isprobajte tehnike protiv stresa i anksioznosti
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako imate problema sa spavanjem, pogotovo kod promjene godišnjeg doba, ne brinite jer niste jedini. Mnogima je navečer teško zaspati, a kada napokon uspiju utonuti u san nerijetko se bude iz njega. Istražili smo neke od tehnika koje bi mogle pomoći da se opustite, pročistite misli i mirno zaspite.

To-do lista

Bez obzira na to radi li se o poslovnim ili privatnim obavezama, zapišite ih na papir. Vrlo je teško opustiti se prije spavanja ako vam se po glavi motaju misli sa svim zadacima koje trebate napraviti idućeg dana. Kako ne biste razmišljali o njima, svaku večer na papir ispišite zadatke i napravite raspored kada ćete koji obaviti. Za dodatnu razbibrigu možete se poslužiti različitim bojama.

Sporije disanje

Dišni sustav odličan je pomagač u procesu opuštanja i umirivanju stresnih misli koje vas drže budnima. Stavite ruku na srce kako biste osjećali ritam otkucaja, a zatim duboko udahnite i zadržite dah 4 sekunde te potom polako izdahnite. Ponavljajte postupak sve dok ne osjetite da se ritam otkucaja srca usporio.

Bez mobitela i televizije

Posljednjih dana svi gledaju vijesti i vrijeme provode na mobitelu ne bi li saznali nešto novo o aktualnoj situaciji vezanoj uz događaje u svijetu i našoj zemlji. Međutim, mobitel, tablet, televizija i laptop ometaju san. Razlog tomu jest plavo svjetlo koje šalje organizmu signal da prestane stvarati melatonin, hormon spavanja. Umjesto toga, plava svjetlost mozgu govori da ostane budan. Uklonite elektroničke uređaje iz spavaće sobe i pokušajte ih ne koristiti prije spavanja.

Recite svoje brige na glas

Ako vam se prije spavanja po glavi motaju sve nedaće kojima svjedočimo u posljednje vrijeme i razmišljate o tome što bi se u budućnosti moglo dogoditi, a niti jedna druga metoda vam ne pomaže, onda recite na glas sve što vas muči. Bez obzira na to što nitko ne sluša. Samo recite to sve na glas i olakšajte si dušu. Ne trebate uvijek biti hrabri i držati sve u sebi.

Joga za opuštanje

Mnogi ljudi ističu kako im joga pomaže kod problema sa spavanjem. Ako nikad prije niste prakticirali jogu, sada je pravo vrijeme. Joga ima iznimno povoljan utjecaj na tijelo i um te oslobađa od stresa. Čak i ako ste potpuni početnik, ne brinite. Postoji niz primjera vježbi namijenjenih različitim skupinama, od početnika do naprednih vježbača joge.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti