Studenti stomatologije pokazali kako izgleda kad se zubi ne peru

Studenti stomatologije pokazali kako izgleda kad se zubi ne peru

Studenti stomatologije pokazali kako izgleda kad se zubi ne peru
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Ovih je dana društvene mreže preplavio val objava o važnosti pranja zuba praćen simpatičnim heštegom #ajmopratizube. Pokrenuli su ga studenti zagrebačkog Stomatološkog fakulteta u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 20. ožujka. Oni su svojom kampanjom odlučili ukazati na važnost prevencije oralnog zdravlja i to kroz najjednostavniju stvar dostupnu svima - pranje zuba.

Studenti stomatologije pozivaju #ajmopratizube

Studenti su na svoje profile društvenih mreža stavljali poruke koje njihove prijatelje i pratitelje potiču na pranje zuba te slike kako to izgleda kada se zubi ne peru. U svojim su se objavama dotakli i zabrinjavajuće statistike vezane uz oralno zdravlje u Hrvatskoj po kojoj čak 90% Hrvata ima karijes, 80% boluje od neke paradentalne bolesti, 11% uopće ne koristi četkicu za zube i, posebno zabrinjavajuće, dvanaestogodišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba.

"Cilj nam je bio podići svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. Oralno je zdravlje neodvojivo od ukupnog zdravlja iako istraživanja pokazuju da ga mnogi zanemaruju. Naša generacija je na društvenim mrežama i ovim smo im putem željeli poslati jasnu poruku da je održavanje oralnog zdravlja nužno i jednostavna te da su četkica i pasta zaista pristupačni svima", izjavila je Marta Adam, predsjednica studentske Udruge Dentalne Medicine

Široka podrška za široki osmijeh

Kampanji #ajmopratizube pridružili su se profesori Stomatološkog fakulteta i poznati stomatolozi koji su na svojim stranicama društvenih mreža pružili podršku mladim kolegama i pokazali kako izgledaju stvarne posljedice koje nedovoljna briga za zube može ostaviti na zdravlje.

"Dobro oralno zdravlje u znatnoj mjeri doprinosi kvaliteti ukupnog života. Zato je važno podizati svijest o dobroj oralnoj higijeni i brizi za oralno zdravlje. Naši su studenti i budući stomatolozi ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježili na najbolji mogući način - edukacijom mladih na društvenim mrežama", izjavila je dr. Danijela Glavosek Kovačić.

Osim stručnjaka, akciji osvještavanja važnosti preventive u očuvanju oralnog zdravlja pridružili su se i brojni hrvatski influenceri poznati po svojem besprijekornom osmijehu. Među njima se našla tiktokerica Ana Pulić, autorica obožavanih videa čišćenja i održavanja doma, kao i influencerice zvjezdanog statusa Ema Luketin, Paula Sikirić, Pamela Smoljanić i Zara Hrvatin koje su s pratiteljima podijelile svoju jutarnju rutinu i savjete za zdrave i lijepe zube i desni.

Loša oralna higijena doprinosi oralnim infekcijama

Svjetski dan oralnog zdravlja je pravo vrijeme da se zapitamo koliko često razmišljamo o pranju zuba i važnosti koju taj mali ritual ima za naše zdravlje. Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju poražavajuće rezultate, iako svi u teoriji znamo da loša oralna higijena doprinosi nastanku oralnih infekcija koje potom mogu izazvati razne druge bolesti u tijelu.

Ono što svi možemo napraviti za svoje oralno zdravlje i sprječavanje nastanka karijesa je prevencija - svakodnevno pranje zuba četkicom i pastom za zube. Pritom je važno i dobro se educirati pa kod pranja zuba koristiti ispravnu tehniku kružnog pokreta četkicom jer se jedino tako uklanjaju naslage, masiraju desni i sprječava karijes. Zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro i uvečer, svaki put barem dvije minute.

Tehnika čini razliku

Iznimno je važno ispravno koristiti tehniku kružnog pokreta jer praksa pokazuje kako većina djece i odraslih zube pere tako da četkicom grubo pritišće i trlja vlakna o zube u trajanju od pola minute. Takvo pranje ne osigurava dostatnu oralnu higijenu i ne doprinosi oralnom zdravlju. Usto, grubo trljanje četkice o zube može uzrokovati i dodatne probleme poput oštećenja desni i cakline.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti