Inhalacija šećera kod CF

Inhalacija šećera kod CF

Inhalacija šećera kod CF
  • Objavljeno: Srijeda, 30.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Inhalacija šećera koji se zove manitol popravlja funkciju pluća oboljelih od cistične fibroze (CF), ozbiljnog genetskog poremećaja karakteriziranog abnormalno debelim mukoznim sekretom u plućima i drugim organima, prema izvještaju australijskih istraživača objavljeno u časopisu Chest.

Anna Jaques iz Pharmaxis Ltd. u Frenchs Forest, New South Wales i njeni kolege su objasnili da inhalirani manitol djeluje tako da izvlači tekućinu u pluća što zatim razrjeđuje gusti sekret u dišnim putevima. Tada je pacijentima razrijeđeni sekret lakše izbaciti iz pluća.

Istraživači su analizirali dobrobit i sigurnost terapije inhaliranog maitola u 39 pacijenata s blagom do umjerenom cističnom fibrozom koji su bili raspoređeni u dvije grupe: jedni su primali šećer, a drugi inaktivnu placebo dva puta dnevno tijekom 2 tjedna. Nakon 2 tjedna, pacijenti koji su liječeni manitolom su se zamijenili s onima na placebu.

Terapija manitolom je značajno poboljšala sposobnost pacijenata za protok zraka u plućima. I dodatno, terapija manitolom je poboljšala više aspekata kvalitete života pacijenata, osobito zdravlje dišnog sustava. I nije bilo ozbiljnih nuspojava, naglasili su autori.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti