Pluća pušača slična pacijentima koji boluju od cistične fibroze

Pluća pušača slična pacijentima koji boluju od cistične fibroze

Pluća pušača slična pacijentima koji boluju od cistične fibroze
  • Objavljeno: Srijeda, 19.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je pokazalo kako pušenje cigareta utječe na pluća na sličan način kao i cistična fibroza.

Kod cistične fibroze, nepravilno kretanje vode i soli u stanicama sluznice pluća, uzrokuje nastajanje guste i ljepljive sluzi. Bakterije ostaju zarobljene u toj sluzi i počnu se razmnožavati, što dovodi do po život opasne infekcije pluća.

Najnovije istraživanje pokazuje kako pušenje negativno utječe na pluća na sličan način, što dovodi do sluzi koja uzrokuje suhi kašalj, kronični bronhitis te kroničnu opstruktivnu plućnu bolest i ostale slične probleme.

Glavni istraživač dr. sc Robert Tarran i kolege sa Sveučilišta Sjeverne Karoline, proveli su više eksperimenata na ljudima i laboratorijski uzgajanim stanicama, na kojima su ispitivali utjecaj duhanskog dima na funkcije proteina (CFTR) koji pomaže plućima da ostanu vlažna.

Otkrili su kako su osobe izložene duhanskom dimu imale smanjenje CFTR aktivnosti od čak 60 posto, u usporedbi s onima koji su bili izloženi samo čistom zraku.

Također su izložili ljudske stanice pluća ili zraku ili dimu cigarete, a zatim su mjerili razinu tekućine koja pokriva plućne stanice. Stanice izložene duhanskom dimu imale su puno niže razine tekućine, koje su ostale niske još najmanje dva i pol sata.

Dodatna istraživanja su pokazala kako je to uzrokovano dimom cigarete koji ometa CFTR funkcije, prenosi Top News.

Te za kraj su istraživači otkrili kako dodavanje hipertonične slane otopine (tretman za cističnu fibrozu) u stanice izložene dimu cigarete, uzrokuje povećanje razine tekućine u plućnim stanicama prema normalnoj razini. Tretman hipertoničnom slanom otopinom je također smanjio količinu sluzi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti