Integralnom rižom protiv dijabetesa
Integralna riža je vrsta cjelovitog zrnja. Integralna riža ima manji glikemični indeks nego bijela riža, što znači da ne izaziva rapidni rast razina glukoze.
Novo istraživanje na Harvardu je zaključilo da ljudi koji jedu dva ili više puta tjedno integralnu rižu reduciraju rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2 za oko 10% u usporedbi s ljudima koji ju jedu manje od jedanput mjesečno. A oni koji jedu bijelu rižu pet ili više puta tjedno imaju 20% veće šanse za dobivanje dijabetesa tip 2 od ljudi koji ju jedu manje od jedanput mjesečno.
Mijenjanje trećine obroka bijele riže sa integralnom rižom svaki dan moglo bi reducirati rizik od dijabetesa tip 2 za 16 posto. Jedan obrok jednak je šalici kuhane riže.
Provjerite kako povećanje unosa jogurta pomaže u prevenciji dijabetesa!
Ovo nije jedino istraživanje koje navodi na ovakve zaključke. U Shanghaiu 2007. godine je provedeno istraživanje kojime je zaključeno da su žene u srednjim godinama koje su jele velike količine bijele riže i ostalih rafiniranih ugljikohidrata također imale povećan rizik za dijabetes.
Postoji mnogo objašnjena za ova otkrića. Osim što integralna riža ima niži glikemični indeks nego bijela riža, integralna riža sadrži i važne sastojke kao što je magnezij koji nestaju tijekom procesa rafiniranja. Sadrži i puno vlakna. Ranija istraživanja su otkrila da svi ovi sastojci u dijeti štite od dijabetesa.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345