Bijela riža uzrokuje dijabetes?

Bijela riža uzrokuje dijabetes?

Bijela riža uzrokuje dijabetes?
  • Objavljeno: Utorak, 20.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bijela riža ima mnoge zdravstvene prednosti, ali novo istraživanje pokazuje da pretjerivanje u konzumaciji bijele riže može uzrokovati dijabetes tipa 2.

Znanstvenici su promatrali podatke iz 4 istraživanja, 2 u azijskim zemljama i 2 u zapadnim zemljama. Kada je istraživanje počelo niti jedan sudionik nije imao razvijen dijabetes.

Ljudi iz azijskih zemalja su jeli oko 4 obroka bijele riže dnevno. Sudionici iz zapadnih zemalja su jeli manje od 5 obroka bijele riže tjedno. Istraživanje je pokazalo da što se u danu pojede više obroka bijele riže, to je veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 se sa svakim dnevnim obrokom riže povećava za 10%.

"Bilo bi najbolje kada biste rižu jeli najviše dva puta tjedno", WebMD prenosi izjavu prof. Qia Suna.

Bijela riža ima visoki glikemijski indeks, što znači da može uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi, a ima jako malo vlakana koji pomažu u smanjenju rizika za razvoj dijabetesa.

Nije samo bijela riža ta koja može uzrokovati nastanak dijabetesa, već i bijeli kruh ili bijela tjestenina. Sve to može imati isti učinak ako se jede prečesto.

Međutim, dr. Tracy Breen je izjavila kako "ono što jedete i koliko toga jedete je samo jedan dio ove jednadžbe jer geni također igraju ulogu kada je u pitanju rizik za nastanak dijabetesa."

"Svakako su potrebna daljnja istraživanja, koja će biti znatno preciznija, kako bi se utvrdilo povećava li uistinu riža rizik od nastanka dijabetesa", dodala je dr. Breen.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti