Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Iskoristite sve blagodati cikle!

Iskoristite sve blagodati cikle!

Iskoristite sve blagodati cikle!
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.01.2017.
  • Broj pregleda: 860
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cikla sadrži brojne hranjive tvari, uključujući željezo, bakar, magnezij, kalij i vitamin B, a može se jesti kuhana ili sirova.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Cikla sadrži betain i folnu kiselinu. Zajedno smanjuju rizik od srčanih bolesti i sprječavaju oštećenja arterija. Cikla također smanjuje razinu homocisteina u krvi.

Normalizira krvni tlak

Cikla sadrži dušičnu kiselinu koja opušta i širi krvne žile što snižava krvni tlak. Krvni tlak možete sniziti i uz pomoć svježe cijeđenog soka od cikle. Neka istraživanja pokazuju da cikla može smanjiti zgrušavanje krvi nekoliko sati nakon konzumacije.

Pripremite sok od mrkve i cikle za bolji rad štitnjače!

Povećava izdržljivost

Cikla je bogata nitratima, a istraživanja pokazuju da nitrati povećavaju atletske performanse. Istraživanje je pokazalo da biciklisti, koji su pili sok od cikle, voze 15% brže od onih koji nisu pili sok. Imajte na umu da morate iskoristiti 3 do 5 komada cikle kako biste poboljšali svoje performanse.

Poboljšava funkciju mozga

Činjenica da cikla širi krvne žile što poboljšava protok krvi u mozak. To povećava koncentraciju i fokus, i posebice pogoduje starijim osobama.

Čisti jetru

Cikla sadrže betain, spoj koji sprječava i smanjuje nakupljanje masnoće u jetri.

Štiti od kroničnih oboljenja

Cikla sadrži jaka antioksidativna i protuupalna svojstva. To znači da može smanjiti rizik od bolesti poput raka, pretilosti i srčanih bolesti.

Osim navedenih zdravstvenih koristi, cikla potiče probavu, metabolizam, stvara nove stanice u tijelu i sprječava demenciju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti