Iskoristite jesensko voće i povrće za ove nevjerojatne obroke!
Svi volimo plodove jeseni, bilo da ih konzumiramo svježe, pečene ili kuhane. Odaberite najzdravije namirnice jeseni, koje obiluju hranjivim tvarima i pospješuju zdravlje cjelokupnog organizma.
Jabuke
Jabuke su odličan izvor antioksidanata, naročito vitamina C. Istraživanja su pokazala da vitamin C jača imunološki sustav i može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva, dojke, kože i pluća. Uz sve to, jabuke sadrže i pektin koji dokazano smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Ako ste se zaželjeli prave domaće bakine pite, isprobajte ovaj recept!
Bundeva
Bundeva je odličan izvor vitamina A, koji je važan za očuvanje vida i prevenciju bolesti očiju. Bundeva će pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola. Sadrži i beta karoten, koji ima antioksidacijsko djelovanje i pomaže u smanjenju slobodnih radikala u tijelu, koji su zaslužni za stvaranje kronične upale u tijelu.
Pripremite muffine od bundeve punjene sirom!
Prokulice
Ovo malo zeleno povrće veliki broj ljudi ne voli jer ima gorkast okus. No, upravo nam taj gorkast okus daje do znanja da obiluju mineralima i vitaminima. Prokulice su odličan izvor željeza koji pomaže u formaciji crvenih krvnih stanica, kao i vitamina K, koji pospješuje zdravlje kostiju. Sadrže i vitamin C koji je ključan za adekvatan rad imunološkog sustava.
Ako već niste, isprobajte pljeskavice od prokulica i luka!
Smokve
Smokve su odlične za zadovoljavanje žudnje za slatkišima. Bogate su vlaknima koji pomažu u smanjenju razine kolesterola. Smokve potiču stabilnu razinu šećera u krvi, pomažu u prevenciji zatvora i drže vas dulje sitima. Smokve sadrže i kalij, koji je važan za kontrolu i regulaciju razine krvnog tlaka.
Pripremite zobene pahuljice sa smokvama i brusnicama!
Cvjetača
Nemojte dopustiti da vas bijela boja cvjetače zavara. Ona je jednako zdrava kao i tamno zeleno povrće. Cvjetača sadrži vitamine C i K koji pomažu u smanjenju razine kronične upale u tijelu. Također je bogat izvor vlakana i folne kiseline koja je neizostavan dio prehrane trudnica i žena koje planiraju trudnoću jer pomaže u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod beba.
Isprobajte juhu od špinata, cvjetače i šampinjona!
Cikla
Ona je ukusna, primamljive boje i može se pripremati na različite načine. To je jedna od omiljenih vrsta korjenastog povrća diljem svijeta. Cikla ima protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Dobar je izvor folne kiseline, kalija i mangana koji sudjeluju u apsorpciji kalcija i pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka.
Pripremite kolač od čokolade i cikle!
Kruške
Kruške su ukusne i mogu se pripremati na različite načine. Mogu biti desert ili dodatak slanim jelima od mesa. Odličan su izvor vlakana koji pomažu u kontroli razine šećera i regulaciji kolesterola. Kruške također sadrže vitamin C i bakar, za kojega su istraživanja pokazala da pomaže u prevenciji različitih vrsta raka. Kruške sadrže i bor, spoj koji pomaže tijelu da apsorbira i zadrži kalcij, mineral koji je neophodan za zdravlje i razvoj kostiju.
Pripremite palačinke s kruškama!
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345