Isprobajte ovaj domaći recept za sok od bazge!

Isprobajte ovaj domaći recept za sok od bazge!

Isprobajte ovaj domaći recept za sok od bazge!
  • Objavljeno: Petak, 01.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Jedan od najzdravijih sokova je onaj od bazge, a prepoznatljiv je po svom posebnom okusu i mirisu. Bazga je ljekovita biljka koju najčešće koristimo za pripremu soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.

Sok od bazge je ljekovit, ukusan i spada u najbolje izbore prirodnih sokova koji vraća u djetinjstvo kada je bio tradicija.

Ovaj sok radi se na jednostavan način, a potrebno će vam biti nekoliko cvjetova bazge koje ćete najbolje prepoznati po njihovom osebujnom mirisu.

Cvjetovi bazge

Cvjetove bazge ćete pronaći u raznim dijelovima prirode, a izgled je teško promašiti jer se radi o velikim cvjetovima koji su puni manjih cvjetića kremaste ili bijele boje. Cvjetovi se beru u komadu s prvom većom stapkom, a pripazite samo da vam se manji cvjetići ne truse.

Bazgin cvijet je posebnog i teškog mirisa zbog čega ga neki vole, a neki ne. Branje cvjetova se preporuča za vrijeme proljetnih sunčanih dana i to samo onih cvjetova koji nisu blizu zagađenja i prometa.

Bazga je ljekovita biljka koja je odličan dodatak za jačanje imuniteta, kao i borbu protiv prehlade i gripe. Pomaže i kod kožnih osipa i akni, podupire imunološki sustav, olakšava simptome astme i ublažava alergije uzrokovane peludi.

Oslabljeni imunitet

Cvjetovi bazge su bogati flavonoidima, karotenima, glikozidima, taninima i vitaminom C, a upravo zbog svega toga je sok od bazge idealan dodatak za oslabljeni imunitet i najbolja alternativa uobičajenim sokovima.

Osim za pripremu soka, od bazge se može napraviti i čaj, za koji će vam biti potrebni suhi cvjetovi bazge. Najbolje ga ja piti za vrijeme prehlade i gripe jer potiče znojenje i smanjuje respiratorne probleme.

Sok od bazge se proizvodi od cvjetova bazge i šećera, a domaći sok je najbolji jer je napravljen bez ikakvih konzervansa. Limunska kiselina je prirodna tvar koja u tome najbolje pomaže jer služi za produljenje roka trajanja soka kao i brojnih drugih namirnica.

Prirodni konzervans

Šećer jer prirodni konzervans, a ako u sok stavite malo veću količinu šećera možete biti sigurni da će se sok teško pokvariti i da ga je samo potrebno čuvati u pravilnim uvjetima.

Kako napraviti domaći sok od bazge pogledajte u videu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti