Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Napravite čaj i sirup od bazge na 2 načina!

Napravite čaj i sirup od bazge na 2 načina!

Napravite čaj i sirup od bazge na 2 načina!
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.05.2018.
  • Broj pregleda: 500
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Napravite čaj i sirup od bazge na 2 načina!
Izvor slike: Depositphotos

Sezona je branja bazge što za mnoge predstavlja idealno vrijeme za pripremu ukusnog sirupa!

Bazga sadrži brojna ljekovita svojstva, a njezin cvijet se može iskoristiti u liječenju alergija, za jačanje imuniteta, ublažavanje simptoma gripe i prehlade, ali i u kozmetičke svrhe kao što su hidratacija i čišćenje kože, te uklanjanje akni.

Da biste uživali u aromatičnom okusu ove mirisne biljke, te pritom poboljšali cjelokupno zdravlje, pripremite čaj ili sirup od bazge na jednostavan način!

Čaj od bazge

  • 5 g osušenih cvjetova bazge
  • 250 ml vruće vode

Prelijte osušene cvjetove bazge s 250 ml vruće vode i ostavite 15 minuta. Procijedite i pijte 30 minuta prije obroka, nekoliko puta dnevno.

Sirup od bazge s jabučnim octom

  • 10 cvjetova bazge
  • 1 l vode
  • 3 limuna, narezana na kriške
  • 2 dcl jabučnog octa
  • 1 kg šećera

Prokuhajte vodu i pustite da se ohladi. Dodajte šećer, jabučni ocat, cvjetove bazge i narezani limun. Poklopite posudu i ostavite 24 sata uz povremeno miješanje. Procijedite kroz cjedilo i gazu. Ponovno prokuhajte i tako vruć sirup ulijte u sterilizirane boce. Ovako pripremljen sirup možete čuvati do 12 mjeseci na tamnom i hladnom mjestu.

Saznajte koliko je bazga zapravo zdrava!

Sirup od bazge s limunom

  • 10 cvjetova bazge
  • 1 l vode
  • 3 limuna, narezana na kriške
  • 1 kg šećera
  • 10 g limunske kiseline

U vodu stavite cvjetove bazge i narezani limun. Poklopite i ostavite 24 sata uz povremeno miješanje. Vodu procijedite kroz cjedilo i gazu. U nju dodajte šećer i limunsku kiselinu i ostavite još 24 sata uz povremeno miješanje. Šećer bi se trebao do sada otopiti, ali u protivnom možete zakuhati sirup i kada se ohladi dodajte limunsku kiselinu i ulijte u boce!

Komentari

Najčitanije zanimljivosti